Jump to content

A jegyek szintjei

2018. 06. 11. 13:37

Minden jegynek megvannak a fejlődési szintjei. 

Legalsó szint: az ösztön, vágy, akarat. Ösztönösen éljük meg akaratunkat és vágyainkat, anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. A kettő – vágy és akarat – egy szinten létezik, ahol csakis az számít, hogy akaratát érvényesíteni tudja, vágyait feltétlenül elérje.

Középső szint: a tudat, tapasztalás, tanulás. Itt már tudatosan éljük az életet. A körülményekhez, adottságokhoz viszonyítva formáljuk, alakítjuk tevékenységünket.

Legmagasabb szint: a lélek, elfogadás, hit. Azzal azonosulunk, amiben hiszünk. Ez az a szint, amelyet mindannyiunknak meg kellene valósítani.

Azt, hogy melyik ember milyen szinten éli éppen az életét, alkati, szellemi adottságai, képességei döntik el. Mivel ezek a szintek nem nagyon elhatárolhatók, nem minősíthetünk egy embert sem, hogy ő most éppen melyik szintet éli. Lehet, hogy pl. egy jegy alacsony szintjét éli a barátság területén, de mondjuk a szülőkkel való kapcsolatában pedig a legmagasabb szintet.

KOS
Legalsó szint: az erőszakos. Amennyiben nem veszi figyelemben mások érdekeit és érzéseit, agresszív kötekedővé válik. Meggondolatlanul és mélyen megbánthat másokat, ám ezt hamar elfelejti. Primitív érzelmi kitörések, arrogancia megjelenése.
Középső szint: a vállalkozó. Elképesztő erő árad belőle, keresi a kihívásokat, a versenyt, ahol próbára teheti önmagát. A megvalósulás a végcél, ezért tűzön­vízen át harcol azért, amit el kíván érni.
Legmagasabb szint: a vértanú. Bátran kiáll mások érdekeiért, amikor mindenki elmenekül, ő szembeszáll a támadóval. Akár az élete árán is megvéd másokat, feltartóztatja a támadót, amíg a többiek elmenekülnek.

BIKA
Legalsó szint: az élvhajhász. Ezen a szinten mindenre azért van szüksége, hogy élvezze az életet. Ide tartozik az evés, a szex, minden testi vonatkozású öröm. Nem tud lemondani a kézzelfogható dologról, a pénzről, ezt azonban kemény munka helyett másoktól csikarja ki.
Középső szint: a nyárspolgár. Az anyagon keresztül szemléli a világot. Úgy gondolja, hogy az anyagi szintű előrejutás kiemelheti a szürkeségből, a középszerű életből, noha tisztában van azzal is, hogy mindent elveszíthet egy másodperc töredéke alatt. Ő a nagy műgyűjtő, aki szerelmes az anyagba.
Legmagasabb szint: a hit őrzője. Nem függ az anyagtól, mert útja során megtanulta, hogy bármi semmivé lehet, amit felhalmozott. Bármit is veszítsen el, már nem éli meg súlyos veszteségként, ami korábban depresszióba is taszította.

IKREK
Legalsó szint: a szélhámos. Kihasználja mások hitét és bizalmát. Mindent megígér, de nem tartja be, ám e mögött ­ bármilyen hihetetlen­ nem rosszindulat van. Érdeklődési körét pedig szűkítenie kell, hogy egy adott dologra koncentrálva eredményeket tudjon elérni és felmutatni, különben ereje szétforgácsolódik.
Középső szint: az üzletember. Azt adja, amire a tömeg vágyik, nem fontos, hogy ez jó­e nekik, az üzlet a lényeg. Az Ikrek legfőbb feladata a közvetítés. Vagyis ő a kapocs két másik ember között. Ám ha üzletemberszerűen történik a közvetítés, nem azonosul azzal, amit kíván, hiszen csak azt adja, amit a vevő kíván.
Legmagasabb szint: a tanító. A valódi tudást közvetíti. Az életével tanít, így válik hitelessé, ezért pedig felnéznek rá az emberek. Mindenképp tanít, ha mással nem, az életével, a hitével.

RÁK
Legalsó szint: az uszító.  Közvetetten próbálja környezetét befolyásolni. Olyan helyzeteket teremt, amelyekkel felkeltheti másokban azt az érzést, hogy ő nélkülözhetetlen, pótolhatatlan. Függ mások szeretetétől, s ennek megtartása érdekében az érzelmi zsarolástól sem riad vissza. Mindenre és mindenkire féltékeny.
Középső szint: a hátráló. A hátrálásnak valójában az a célja, hogy elérje, hogy éreztesse a hiányát másokkal. Tehát nem azért vonul el, mert egyedül szeretne lenni, sőt! Azt gondolja, hogy a félrevonulását mások az ő hiányának érzik és ezért keresik majd a társaságát.
Legmagasabb szint: az empata. Érzelmi zsarolástól és pátosztól mentes, gondoskodó szeretet jellemzi. A kiszolgáltatottságot sem éli meg tehernek, pl. amikor szülővé válik, nem panaszkodik, hogy sokat sír a gyerek, vagy gyakran kell etetni, tisztába tenni, altatni.

OROSZLÁN
Legalsó szint: a despota. A hatalom gyakorlása mások eltiprásával történik. Legnagyobb problémája a sorssal szembeni alázat, ösztönösen tiltakozik ellene, minden ilyen helyzetben szenved és előadja a Hattyú halálát 10 felvonásban. Versenyeztetni sem lehet, utasítani sem, csak szépen megkérni – legalábbis ez az igénye. Ha elismerést, csodálatot vív ki, nem azért kapja meg, mert akkora király, hanem mert a többi ember fél tőle vagy már elviselhetetlennek tartja a hatalmi törekvéseit.
Középső szint: az uralkodó. Itt már megjelenik a nagylelkűség, mert fontos neki, hogy ne félelemből vagy kényszerből nézzenek fel rá. Nem feltétlenül szükséges magas pozíció ahhoz, hogy valakit elismerjenek – ezt tanulja meg ezen a szinten.
Legmagasabb szint: a főpap. A hitén keresztül uralkodik, hittel irányít és ezáltal képes összetartani egy közösséget. Remek szervezővé válik. Tiszteletre és követésre méltón éli az életét, ezáltal példaképpé válik.

SZŰZ
Legalsó szint: a tudálékos. Mindenbe beleszól, mindenről tud valamit, de ismeretei félinformációkból tevődnek össze. Kritizál, de állítása szerint csak jót akar. Képtelenség vele hosszú távon együtt élni, mert mindenben a rosszat, a kritizálni valót veszi észre. Önbizalomhiányát a rendmániájával kompenzálja, dicséretet pedig ne is várjunk tőle.
Középső szint: a tudós. A tökéletességet az anyag szintjén keresi. A viszonyítástól az azonosulásig kell eljutnia. Fő problematikája ugyanis, hogy mindig mindent viszonyít, és mivel látja, hogy minden változik, kishitűvé válik, hiszen így azt érzi, hogy tudása sekélyes.
Legmagasabb szint: a hittudós. Válaszol az élet kihívásaira. Hiszi, hogy minden problémára van megoldás, hogy minden megoldandó feladat magában hordozza a megoldóképletet. Képes látni a feladatok egészét anélkül, hogy elveszítené a fonalát. A tökéletességet pedig csak a hit szintjén tudja megtapasztalni, ezért elemez, analizál, amellyel megszerzi a magasabb szintű tudást, amiben hinni is képes.

MÉRLEG
Legalsó szint: a feltűnősködő. Mindegy, hogyan, csak felhívja magára a figyelmet – ez a fő motivációja. Az öntetszelgés által akarja megtapasztalni a szeretetet. Ez azonban nem jár elfogadással, mert a külsőségek, a cukormáz lehet, hogy megfelel a külvilág érzékeinek, de ez rendszerint semmilyen belső tartalmat nem takar.
Középső szint: a művész. Azért alkot és tesz valamit, mert másoknak az tetszik. Azonban mégsem igazi művész, mert csak azt készíti, alkotja, amit a közönség elvár, saját magát nem meri hozzáadni a művéhez. Éreztetni akarja egy csoporthoz, közösséghez való tartozását, mert így színész maradhat és az alkalomnak megfelelő szerepet játszhatja.
Legmagasabb szint: az egyházatya. Feltételek nélkül szeret, mindenki egyformán fontos neki. Függetleníteni tudja az anyagtól a szeretetet. Azt adja, amilyen, felvállalja magát erősségeivel­gyengeségeivel egyaránt. Jelmondata: “Ilyen vagyok, vagy elfogadtok vagy nem!”

SKORPIÓ
Legalsó szint: a kéjenc. A veszteségektől való félelmét a birtoklással kívánja elnyomni. A legjobb védekezés a támadás – vallja, ezért örökös félelme a veszteségektől a legbrutálisabb eszközök felé viheti. Szexuális és lelki függést teremt másokban, így akarja bebiztosítani magát. Érzéseit, ösztöneit képtelen kontrollálni, ezért a legalsó szinten a féltékenység, a birtoklási vágy és a brutalitás a fő irányvonal.
Középső szint: a kutató. Úgy gondolja, a létezés megértése az anyagon keresztül történik. Itt már képes érzelmei felett uralkodni. Céljai megvalósításába nagy erőkkel veti magát, s e cél nem más, mint mindennek az atom darabokra történő felboncolása, a legalaposabb vizsgálata. Szinte megszállottsággal kutat mindent, amiről úgy érzi, hogy az emberiség javát szolgálja. Azonban az anyag folyamatos változása miatt szembesülnie kell a ténnyel, hogy nem létezik végleges eredmény, ezért túl kell lépnie a matéria világán.
Legmagasabb szint: a gyógyító. Az anyagi szinten való túllépés után a lélek rejtelmeit kutatja. Lemond legtöbb személyes vágyáról és nem hagyja, hogy egója irányítsa. Céljait egybeolvasztja az Isteni Akarattal. Azon munkálkodik, hogy embertársai szenvedését az egyetemes szeretettel enyhítse, gyógyítsa. Legyőzi önmagát, s ez a siker ­ezt az utat pedig nem járhatja be helyette más. Ő a misztikus, a gyógyító, a terapeuta, a legmagasabb szintű energiákkal gyógyító.

NYILAS
Legalsó szint: az arcoskodó. Bármit mond, csak azért mondja, hogy elhitesse mindenkivel, hogy az úgy van. a fekete valójában fehér, s fordítva. Így kívánja megszerezni a szerepet, hogy őneki minden sikerül! Pöffeszkedéssel és mások megtévesztésével jut hatalomhoz, amit saját érdekeihez igazítva használ. Ő az, aki mindig másokkal kapartatja ki a gesztenyét.
Középső szint: a politikus. “Én mindig abban fogok hinni, amiben Te akarod, hogy higgyek!” – ezért van a Nyilasban e szinten optimizmus, mert tudja, hogyan irányítson másokat. Sokszor prédikál az embereknek arról, hogyan kell(ene) élniük az életüket, s mivel jó szónok, hisznek neki. Okos, elméletben remekül tud mindent, ám ezt a gyakorlatban is tudnia kell alkalmazni.
Legmagasabb szint: a megvilágosult. Az Élethez való hozzáállását a tisztelet fölfelé, szeretet lefelé elv jellemzi. Viszi magával környezetét, mert pozitív kisugárzása mindenkire átragad. Bízik Önmagában és a Fentiekben egyaránt. A racionalitás és a képzelet harmonikus szintézise jön létre a Nyilas legmagasabb szintjén.

BAK
Legalsó szint: a könyöklő. A státusz, az elismertség mindennél fontosabb számára, s nem válogat az eszközeiben, amikor ezt el kívánja érni. Győzni akar, legyőzni mindenkit, az már mindegy, milyen áron! Jelmondata: a cél szentesíti az eszközt! Ha a vágyott hatalmat eléri, kegyetlenül visszaél azzal és másokat kihasználva kíván még ennél is magasabbra törni.
Középső szint: a karrierista. Feladatait végrehajtja, nem tér le az útról. Ő a legjobb munkaerő, ő az, aki még akkor is az irodában rostokol, amikor kollégái már az igazak álmát alusszák. Nem ismer lehetetlent, konokul megy előre, s ha valami nem az elképzelései szerint alakul, szenved, de még így is megy előre. Amit fel kell ismernie, hogy hol a határ az egyéni elvárásai és a közösség iránti kötelesség között.
Legmagasabb szint: a remete. Sok kemény telet kiállt, rengeteg tapasztalatot gyűjtött útja során. Így ismeri az Élet misztériumát. Magas szintű tudása ellenére szerény, egyszerű ember maradt. Önmegvalósításáról lemond, feláldozza a közösség javára. Az út során elnyert bölcsességét át tudja adni másoknak. Ő a nagybetűs NEVELŐ.

VÍZÖNTŐ
Legalsó szint: az anarchista. Elveszti a kontrollt a jónak vélt célok érdekében. Akadályok megjelenésekor depresszióssá és agresszor támadóvá, bomlasztóvá válhat. Durva, kegyetlen, lázadó forradalmár, radikális ötleteiről megszállottan hiszi, hogy mindenki számára megfelelőek, és erőszakosan igyekszik ezt elfogadtatni a közösséggel.
Középső szint: a szociológus. Érdeklik az emberek jogai, a szociális kérdések. Bátran áll olyan csoportok élére, amelyek egy boldogabb jövő felé mutatnak. A társadalom és a társadalmi csoportok működésével foglalkozik, ám csak többnyire elméleti szinten, hiszen még mindig onnan közelít meg dolgokat, hogy mi a nem jó.
Legmagasabb szint: a megváltó. Útja során megtanulta, hogy mit tehet másokért. A szociológus magasabb szintje, aki nemcsak látja a megoldásokat a társadalmi problémákra vonatkozóan, hanem önfeláldozóan mindent megtesz azért, hogy segítse a másik embert.

HALAK
Legalsó szint: a sodródó. Amikor képtelen elfogadni, hogy önfeláldozást kell gyakorolnia és lemondania valamiről, gyávává válik. Saját életéért sem vállal felelősséget, sodródó és morálisan gyenge. Menekül a valóság elől, teszi ezt tudatmódosítók – gyógyszer, alkohol, drogok, étel­ vagy éppen játékfüggőség segítségével. Innen csak saját akarata által juthat ki, a segítséget megkapja, de csak akkor, ha felvállalva gyengeségét, kér is!
Középső szint: a poéta. Innentől csak önfeláldozó vagy áldozat lehet. Tudja, hogy a tudatállapot­változást nem lehet anyagi szinten megélni, mégis megpróbálja idealizálni a világot, belemenekül egy rózsaszín ködbe. Tudja, hogy a mélységet is meg kell élnie, s ha ez bekövetkezik, művészi hajlamai kelnek életre: ilyenkor ír gyönyörű verset a költő, szerez varázslatos dallamokat a zenész, fest lenyűgöző képeket a festő.
Legmagasabb szint: az egység. Az út végén a Halak rájön, hogy valójában minden EGY. Az Unio Mystica állapota ez, amikor a szülött mindennel és mindenkivel egynek érzi magát. Az egyetemes szeretettel gyógyít másokat, emel ki a lelki gödörből és nem vár el viszonzást. Lemond az önérvényesítési törekvéseiről, hogy energiáit mások (és a szeretet) szolgálatába állítsa.

(Forrás: ezoworld.hu / fotó: ezoworld.hu)