Jump to content

Elképesztő látvány! Csak néhányan látták így a napfogyatkozást

2024. 04. 17. 04:19

Ilyen volt a napfogyatkozás az asztronauták szemszögéből.

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak hátborzongató látványban volt részük a hétfői teljes napfogyatkozás alatt, amikor a Hold árnyéka végigszáguldott a bolygó felszínén.

A Földön a részleges napfogyatkozás kezdete után több mint egy órát kellett várni a totalitásra, de az alacsony Föld körüli pályán keringő űrhajósok elé táruló látvány kontextusba helyezte, milyen gyorsan mozog a Hold árnyéka a bolygónk felszínén. A NASA adatai szerint a napfogyatkozás árnyéka az Egyenlítőnél 1100 km/h sebességgel, a pólusok közelében pedig 5000 km/h sebességgel haladt.

 

A Nemzetközi Űrállomáson élő és dolgozó űrhajósok körülbelül 90 percenként kerülik meg a Földet, és 24 óra alatt 16 napfelkeltének és napnyugtának, valamint évente akár öt napfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi.

A mostani eseményben az volt a különleges, hogy az asztronauták nem csak azt láthatták, ahogy a Hold eltakarja a Napot, hanem ezúttal megfigyelhetővé várt a Hold árnyéka is, ami úgy nézett ki, mint egy óriási fekete lyuk.

(Forrás: 12csillagjegy.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)