Jump to content

Már csak pár nap van hátra a teljes napfogyatkozásig

2024. 04. 04. 10:20

Április 8-án teljes napfogyatkozás lesz, amit a szerencsés lakosok az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada egyes részein csodálhatnak meg. Az égi jelenséget Magyarországon az érdeklődők élő közvetítésben figyelhetik.

Teljes napfogyatkozás lesz az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada egyes részein április 8-án. Bár a különleges égi jelenség hazánkban nem lesz látható, az érdeklődők az interneten követhetik a lélegzetelállító eseményt, amit többek között a NASA, a Space.com, az Exploratorium és a Time and Date is élőben közvetít.

Magyar idő szerint 18:38 és 21:55 között érdemes figyelni a közvetítést, de a pontos adás az idősávon belül változik, mivel a közvetítés helyétől is függ, hogy ott mikor látható a körülbelül 2,5-4 perces jelenség.

 

Teljes napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Föld felszínének egy adott területéről nézve a Hold elhalad a Nap és a Föld között, a megfigyelő számára eltakarva a Napot.

Magyarországon legutóbb 1999-ben lehetett megfigyelni teljes napfogyatkozást, a legközelebbi pedig 2081-ben lesz. Részleges napfogyatkozásra azonban már nem kell sokat várni hazánkban sem, 2025. március 29-én ugyanis az Afrika északi területén és Oroszország északi területén megfigyelhető teljes napfogyatkozás Magyarországon részlegesen látható lesz.

(Forrás: 12csillagjegy.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)