Jump to content

Így lehetsz energikusabb

2021. 09. 30. 10:04

Semmi nem pótolja a helyes, rendszeres napirendet és a pihentető alvást, de még ezek mellett is szükség lehet némi instant energiára.

Véget nem érő megbeszélés, fronthatás, rossz levegő – bármelyiktől és még számos mástól érezheted magad napközben levertnek, fáradtnak. De a nap megy tovább, és neked folytatnod kell a munkát, menned kell a gyerekért, vagy este még tanulás is várhat rád. Ezekkel a gyors trükkökkel felfrissítheted magad, ha csak pár perced van rá.

1. Csodacsoki

Egyél egy szelet csokoládét. A benne lévő cukor is segít, de ha menteset eszel, akkor is tartalmaz a koffeinhez hasonló frissítőt, és az agyat élénkítő flavonoidokat. Legyen nálad mindig egy jó étcsoki, egy-egy kockája életmentő lesz.

2. Relaxáció… vagy alvás?

Ha van mód leheveredni valahova tíz percre, akkor egy gyors relaxáció, vagy némi szendergés határozottan jót tesz. Tanulmányok szólnak róla, hogy ha be tudod iktatni, sokkal frissebb, hatékonyabb leszel.

3. Levegőzz

Menj ki az épületből! Ha van terasz, erkély, az éppúgy megteszi, de ha lehet, sétálj 3-5 percet az utcán. Lélegezz nagyokat, nyújtózz meg. Ha egy helyben állsz, pár perces szemtornával tehetsz a mentális felfrissülésért, és a szemizmok karbantartásáért – ez még a szemkörnyéki ráncok ellen is jó!

4. Nyújtózkodj

Az íróasztal mellett is végezhető tíz perces nyújtógyakorlatok csodát tesznek. Próbálgasd, neked mi esik jól: állj fel, ugrálj, de a fejkörzés, vállkörzés mindenképp ajánlott. Keress rá, hogy irodai jóga, remek ötleteket találsz.

5. Rágógumi és cukorka

Kimutatták, hogy a rágózás és egy kisebb cukorka elszopogatása élénkítő hatással van az agyra. Ha szereted a durván mentolos ízt, még jobb! Azonnali a hatása, és a légutaknak is jót tesz.

6. Hideg zuhany

Erős idegzetűeknek ajánlott! Ha a munkahelyen van rá lehetőség, egy hosszú, megbeszélésekkel tűzdelt napon fantasztikus felfrissülés. Ha otthon dolgozol, főleg meleg időszakban, szintén meglepően hatásos.

7. Nevess!

A nevetés pozitív hatásairól más sokat tudunk, de kevésbé ismert, hogy az agyműködést is elősegíti. Nézz röhögősen vicces videókat, vagy menj levegőzni a legviccesebb kollégával. Nincs káros mellékhatás, és túladagolni sem tudod!

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)