Jump to content

Te láttál már szellemet?

2021. 08. 26. 10:47

Érdekes a megközelítés, melyből az következik, hogy láthatunk, de láthattunk is már kísértetet.

Mi lesz a lélekkel, miután a test meghal? Erre a különböző vallások és hiedelmek más-más válaszokat adnak. Bármi is a válasz, a szellemek létezésének vagy nem létezésének gondolata ebben a kérdésben gyökerezhet.

Létezésükre sem cáfoló, sem megerősítő bizonyíték nem született ez idáig, ám arra most szolgáltatunk egyet, hogy szellemet látni egyáltalán nem lehetetlen dolog, sőt: nemhogy sokaknak van esélye, hogy lásson szellemet, de sokan már túl is lehetünk rajta, mint azt szakértők mondják.

A szellemlátásnak tudományos magyarázata van. Mint azt Kirsten Barnes és Nicholas J. S. Gibson angliai kutatók mondják, szellemet látni tulajdonképpen egy természetes stresszválasz, azaz az idegrendszer stresszre adott természetes reakciója.

Magyarázatuk szerint ha például este az utcán sétálva nincs körülöttünk senki, mégis úgy érezzük, nem vagyunk egyedül, érzékeink felerősödnek, és minden hangra, mozdulatra különös mértékben figyelmessé válunk. Ilyenkor egy egyszerű neszt képesek vagyunk egy hátunk mögött settenkedő valaki lépte hangjaként azonosítani, és ugyanígy előfordulhat, hogy egy fénycsóvát, vagy a gomolygó ködöt szellemalaknak véljük. Ezek szerint az ember, ha felfokozott idegállapotba kerül, valószínűbb, hogy szellemet lát, illetve annak hisz különféle dolgokat.

A kutatópáros vizsgálattal is alátámasztotta, hogy fenti elméletük helytálló. Felmérést végeztek, melyben olyanok részvételét várták, akik saját elgondolásuk szerint láttak már szellemet. A kérdőívben felmérték, mennyire élnek stresszes életet, és volt-e az ominózus szellemlátás idején komoly problémájuk. A válaszok alapján megállapították, hogy a szellemészlelés és a stressz összefügghet. Azaz ha az ember feszült, nagyobb valószínűséggel lát vagy hall szellemet, mert minden körülményre, zajra, fényre, mozgásra, egyebekre többszörös figyelmet fordít, azokba pedig, mivel agya magyarázatot keres rájuk, paranormális jelenséget képzelhet bele.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)