Jump to content

Amikor nem tudatos az agy

2021. 08. 15. 10:47

Felkelés, mosdás, fogmosás, evés, öltözés. Ezek csak a napindító tevékenységek dióhéjban, mégis, máris öt dolgot csináltunk. Egyetlen napba rengeteg dolgot sűrítünk, ám nem is gondolnánk, hogy csaknem a felét úgy végezzük, hogy közben nem is kell gondolkodnunk.

Amikor valaki eszik, nem gondolja végig lépésről lépésre, mit csinál, hogy kinyitja a száját, beteszi a falatot, becsukja a száját, és rág, majd nyel. Automatikusan zajlik a folyamat, és ilyen a biciklizés vagy akár a zuhanyzás is. A mozdulatsor berögzül, automatikussá válik, és nincs is szükség rá, hogy lépésről lépésre végiggondoljuk.

A dolog magyarázata a megszokásban, az ismétlődő tevékenységek rutinjában rejlik. Ha megtanulunk valamit procedurálisan, például a biciklizés mikéntjét, az aktiválja a munkamemóriát, mely az agy asszociatív bazális ganglionjában, más szóval törzsdúcaiban foglal helyet. Az agy e funkciójának működésbe lépéséhez ismétlődésre van szükség.

A robotpilótával végzett cselekvések mind rengetegszer ismételt, erősen berögzült tevékenységek. Benne van a kezünkben, mivel mit kell csinálni. A kutatók erre egy egyszerű kísérlettel találtak szemléletes példát. Friss és állott pattogatott kukoricával kínálták a résztvevőket, akik tudatosan a frissebbet választották. Ezután egy filmet nézettek velük, a szék mellett pedig volt egy tál popcorn. A filmezőt nem érdekelte, hogy friss vagy állott, csak tette a dolgát: falat falat után, szokás szerint nassolgatott a filmnézés közben.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)