Jump to content

A Loch Ness-i szörny

2021. 07. 21. 03:56

A mai napig nem tudni, van-e, vagy nincs szörny a skót tóban.

Az ember különös módon kettősen éli meg a félelmet. Egyfelől működésbe lép egy mélyről jövő ösztön, az élni akarásé, mely menekülésre készteti. Másfelől azonban a félelmet, és ennek a horrorfilmek a legékesebb bizonyítékai, valamilyen szinten élvezi is az ember.

Talán ez tarthatta életben, karöltve a fékezhetetlen emberi kíváncsisággal, több mint egy évezreden át a Loch Ness-i szörny legendáját. A legenda, bár valószínűleg senki sem gondolná, 1500 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Hiába telt el ennyi idő, máig nincs egyértelmű válasz, milyen élőlényt is láthattak egykor a skót tóban úszni, már, ha valóban az volt. Láthattak ugyanis egy hosszú nyakra emlékeztető, letörött faágat is elhaladni a távoli vízfelszínen, melyet ismeretlen állatként azonosítottak. A nyitva maradt kérdés szüntelenül izgatja sokak fantáziáját.

A Loch Ness-i szörnyet Szent Kolumba, a kereszténységet Skóciába vivő, ír misszionárius láthatta először, Krisztus után 565-ben. Úton a királyhoz állítólag látott egy szörnyet, mely a helyi lakosokra támadt, és felfalta őket. Mint életrajza írja, el is fogta a szörnyet, de nem ölte meg, hanem Isten nevében megálljt parancsolt neki. A szörny ekkor, mint a történet szól, visszament a tóba, és soha többé nem tört emberek életére. Szent Columba réges-régi története bizonyosan tartalmaz mesés elemeket, de tény, hogy a Loch Ness-i szörny első felbukkanásának írásos nyomaként tartják számon.

A legrégebbi, de már modern feljegyzés a szörnyről 1933-as. Az Inverness Courier című lapban, május másodikán számoltak be róla, hogy egy pár hatalmas lényt látott a tóban. Nem kellett sok, már másnapra elterjedt, hogy ismeretlen élőlény van a tóban, mi több, szörny: a lap túlzó megfogalmazásának köszönhetően lett a misztikus Nessy-ből szörny. Ahogy írták, a lény már időtlen idők óta a tóban élhetett, és most végre akadt, aki saját szemével is láthatta. Mivel ennek a lapnak volt hitelessége az emberek szemében, színtiszta igazságnak vélték, amit olvastak benne.

Az olvasottaknál már csak a fotó kavart nagyobb port, melyet Colonel Robert Wilson, elismert angol orvos hozott nyilvánosságra 1934. április 19-én. Hosszú nyakú, dinoszauruszra emlékeztető, vízi lény látható a réges-régi képen, melyről azonban kiderült, hamisítvány. Évtizedek múltán derült erre fény, 1994-ben, amikor Christian Spurling halálos ágyán bevallotta, mostohaapjával ketten csinálták a fotózott szörnyet papírból. Úgy tervezték, Wilson lesz a szemtanú, akiről a lapok cikkezhetnek a fotó mellett, és tervük be is jött. Szerencsére, ha az utolsó percekben is, de lekerült a lepel a hazugságról. Az emberek rendszerint épp úgy képzelték el Nessie-t, amilyennek ők megcsinálták. Vízi lény voltából adódóan hosszú nyakúnak, hogy hamar a felszínre jöhessen levegőért. Egy lapban szkeccs is készült róla, ezt egy napjainkban készült, fotó jellegű Nessie-ábrázolás felső sarkába téve mutatjuk meg a könnyű összehasonlíthatóság végett. A szkeccset A. Grant készítette.

A legenda oly mértékben beindította az emberek képzelőerejét, hogy az máig nem lelt nyugalmat. Az elmúlt évtizedekben, de még napjainkban is kerülnek elő állítólag eredeti, Nessie-t lencsevégre kapó felvételek.

Az utóbbi években a világhálón futótűzként terjedt el egy-egy ilyen felvétel. Ahogy az lenni szokott, ezek az amatőr fotók és videók általában nem túl jól kivehető képet adnak.

2018 decemberében egy edinburgh-i idegenvezető, Philips kapta le a matuzsálem korú szörnyet, illetve annak sokadik leszármazottját.

Az alábbi videót pedig egy, a felvétel készültekor nyolcéves kislány, Laria Annand készítette, aki nagymamájával érkezett a tóhoz 2018 májusában:

 

(Forrás: femina.hu, youtube.com / fotó: pixabay.com)