Jump to content

Élhetünk sötétségben?

2021. 05. 25. 04:09

Napfény nélkül sem esélytelen a túlélés a Földön a tudósok szerint.

Szupervulkán-kitörések, nukleáris háború. Két elképzelhető ok, mely miatt a bolygó örökre sötétségbe borulhatna. Az égre maradandó sötét fátyol kerülne, ha pedig nincs napfény, élet sincs, mondják. 8 milliárd ember tűnne el lassan, de biztosan a Föld színéről.

A napfény nélküli jövőnek azonban nem kell mindenképpen egyet jelentenie a kihalásunkkal, mint azt David Denkenberger, az Alaszkai Egyetem szakértője mondja.

Hogyan élhetnénk napfény nélkül?

Denkenberger állítja, a Föld sötétségbe borulása nem lenne végzetes az emberiség számára, mert igenis lenne mit ennünk napfény nélkül is. Gondolatmenetét egy pár éve olvasott cikk indította el, mely ezt a katasztrófát és hatásait latolgatta. Azt írta, valószínűleg minden növény és állat kipusztulna, kivéve a gombákat, mivel azoknak nincs szükségük napfényre az élethez. A cikk azt vetítette előre, az élővilág eltűnne, csak a gombák szaporodnának el szerte a bolygón, vígan éldegélve a sötétben.

De miért is ne ehetnénk meg a gombákat ahelyett, hogy kihalnánk? Denkenbergerben jogosan merült fel a kérdés, és már tovább is gondolta a dolgot. Mint mondja, ha kellő technikai felkészültséggel várnánk, hogy elkövetkezzen a bolygó elsötétülése, akkor a Föld összlakosságának 80%-a túlélhetné ezt a katasztrófát.

Több sem kellett Denkenbergernek, cselekvésre sarkallta az ötlete. Megalapította az ALLFED-et, vagyis az Alliance to Feed the Earth in Disasters-t, a szerencsétlenségek esetén a Föld étkeztetésére vállalkozó szövetséget. Arra az esetre készülnek, ha az erdők és a növényvilág már kipusztulnának. Egy fehérjében gazdag, egysejtű baktérium kitenyésztésével foglalkoznak, egy mélytengeri hal vizsgálatával, mely a legmostohább, legtápanyagszegényebb körülményeket is túléli, valamint az igénytelen növényekével, melyek akkor is tovább élhetnek, amikor már az erdők és a Föld többi növénye kihalt.

Denkenberger tudja, nem elég, ha van mit enni, az étel finomságát is szem előtt kellene tartani. Csapatával azon is dolgozik, az alternatív élelem hogyan lehetne emberbarátabb, ízletesebb. Egyelőre, kis tréfát csempészve az apokaliptikus képbe, úgy nyilatkozik, valószínű, minden növényi részből készülő táplálék spenótízű lenne. A gomba azért mégsem!

A hús és a tej maradna az étlapon

A hús és a tej viszont, mint Denkenberger mondja, nem tűnne el az emberek étkezéséből, mivel a tehenek, juhok és kecskék a száraz füvet és leveleket is megeszik, ellentétben az emberrel, így számukra bőségesen lenne ennivaló a Föld elsötétedése után. Tudjuk, persze, hogy ez a forrás sem lenne kiapadhatatlan, de a szakértő meglátása ettől még nem hibás, mivel rengeteg holt növényrész maradna az erdők, esőerdők, mezők és más növényekkel fedett földfelületek után, ami hosszú időre megoldást jelentene.

Denkenberger egyébként ötletei ellenére is aggodalommal tekint a jövőben esetlegesen bekövetkező katasztrófára. Mint mondja, az országoknak egyszerűen nincs tervük, mit tennének egy ilyen helyzetben. Ha mégis, akkor nem publikus. A szakértő attól tart, hiába a táplálkozási lehetőségek felmérése és új megoldások keresése, az emberek közt végzetes konfliktus alakulna ki az éhezéstől és haláltól való félelmükben.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)