Jump to content

Ördögűzés napjainkban

2021. 03. 16. 11:22

Az ördögűzés nem kizárólag középkori tevékenység volt.

A legtöbb ember azt gondolná az ördögűzésről, hogy a középkor régmúlt tevékenységéről van szó, ám a mesterség ma is létezik, igaz, a katolikus egyházon belül is eléggé ellentmondásos szerepe van.

Sőt, nem csak létezik, de a Vatikánban képezik ki a jelenkor hivatásos, hivatalos ördögűző papjait, illetve mutatják be az érdeklődő atyáknak a folyamatot.

Kurzus a Vatikánban

Bármilyen hihetetlen, de a mai napig sokan érzik úgy, hogy megszállta őket a gonosz, ezért a papok is kíváncsiak arra, hogyan segíthetnének híveiknek. 2005 óta a Vatikán egyhetes kurzusokat tart, ahol a témával megismerkedhetnek, sőt 2019 óta már nemcsak katolikus, hanem más keresztény egyházak papjai, lelkészei előtt is nyitott a lehetőség.

A kurzuson részt vevők pszichológiai, teológiai és antropológiai ismereteket szereznek, és meghallgatják néhány olyan pap beszámolóját, akiknek gyakorlata és tapasztalata van az ördögűzésben. A katolikus egyház elismeri a mentális betegségeket, ezért tartják fontosnak, hogy a papok meg tudják különböztetni mondjuk a skizofrénia és a megszállottság tüneteit.

30 évig az ördögűzői pályán

A világ egyik legismerteb, hivatásos ördögűzője Gabriel Amorth atya volt, aki harminc évig végzett szertartásokat, és elmondása szerint ezalatt mintegy 60 ezer alkalommal volt dolga a gonosszal.

Az atya egyike volt annak a több mint 400 ördögűző papnak, akik szerte a világon végzik küldetésüket. Igaz, sokan titokban teszik ezt, bár Amroth atya szívesen beszélt róla. A katolikus egyház szerint szükség van rájuk, ugyanis napjainkban egyre emelkedik azoknak a száma, akik ördögi megszállottság jeleit tapasztalják magukon, és igénylik az ördögűzés elvégzését. Ferenc pápa is buzdítja a papokat, hogy ne féljenek ezt a szertartást kérni, amennyiben a jelek alapján úgy vélik, gonosz lélek telepedett a nyájuk egy tagjára.

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)