Jump to content

Gonosz beszólások ellen

2021. 03. 09. 11:23

Sajnos nem lehet mindenki kedves és jólelkű, de hogyan lehet bírni a gonosz emberek epés megjegyzéseivel?

Nem vagyunk egyformák. Ezt sokszor mondjuk, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy valaki számunkra nem elfogadható módon viselkedik vagy nyilvánul meg.

Egyesek azonban nemcsak, hogy mások, mint mi, de napi szintű szokásuk, hogy gonoszkodjanak, kellemetlenkedjenek, megjegyzéseket tegyenek. Nem könnyű velük, és megérteni sem könnyű őket, miért lehet jobb a keserűség és mások bántása, mint a béke, de nem is lehetetlen felülemelkedni az epés megjegyzéseken.

Egy próbát a következő módszer megér, ha az ember szeretné az életét békében és nyugalomban élni, nem szenvedve mások gonosz megjegyzéseitől. Egyik sem kemény, mégis hatásos módja lehet a megjegyzést tevők leszerelésének.

Egy nyugodt, kedves reakció

A gonosz megjegyzésre adott nyugodt, kedves válasz tökéletes fegyver lehet. Meghökkenti, talán el is gondolkodtathatja a gonoszkodót, aki nem erre a reakcióra számít. Jobb annak is, aki a megjegyzés célkeresztjébe került, hiszen egy mondattal kilép a helyzetből, ami sokkal kifizetődőbb, mint vitába bonyolódni.

Közölhetjük is a megjegyzést tevővel, természetesen, hogy sértő, bántó volt, amit mondott. Nem kell, nem is jó lenyelni a véleményünket, és számára is építő jellegű lehet, ha megtudja, rosszul szólt. Talán indulatában, talán keserűségében nem veszi észre magát. Ha mi vagyunk, akik felhívhatják rá a figyelmét, akkor megtehetjük, és talán el is indul egy pozitív változás.

Ha a gonosz mondat látszólag nem ér célt

Az is jó fegyver a gonoszkodóval szemben, ha nem ér célt szavaival. Amennyiben nem reagálunk kellemetlenkedő mondatára, nem kapja meg a felháborodást, a megbántottságot, amire talán játszott. Sajnos vannak, akik abban lelik örömüket, hogy a másikat támadják.

Békejobb a kellemetlenkedőnek

Ha az ember a gonoszkodó felé megértéssel és békés szándékkal lépést tesz, van rá esély, hogy felébressze benne a lelkiismeretét: miért is bántom én őt, aki felém pozitívan fordul? Érthető mindeközben, ha az ember nem érez kedvet egy ilyen gesztus megtételéhez a vele szembeni negatív megjegyzések miatt. Ez esetben ki is vonulhat a helyzetből, mentve magát.

A magunk védelmében, három lépés a stresszhelyzet után

A gonoszkodót nem elég leszerelni, saját érdekünkben van még plusz három feladatunk.

A pozitívra fókuszálni

Első körben jó felé kell terelni figyelmünket. Összeszedni aktuálisan, vagy tartósabb konfliktus megélése esetén akár naponta, néhány dolgot, aminek örülünk. Irányítsuk tudatosan a fókuszt a körülöttünk lévő pozitív dolgokra.

Tudatosítani, hogy nem rajtunk múlik

Nem elég a jó felé fordulni, fontos tisztázni azt is magunkban, nem tudunk másokat megváltoztatni. Az ember csak a saját viselkedését, megnyilvánulásait kontrollálhatja. Sajnos jó szóval sem lehet mindenkire hatni. Észben kell tehát tartani, hogy a gonoszkodó megjegyzéseinek kirekesztése a gondolatainkból saját védelmünkben fontos, a szenvedés és a gonosz mondaton való töprengés helyett.

Önmagunk megnyugtatása

Végül, pár mély lélegzetvétel segíthet, és, ha valami kellemesre próbálunk gondolni egy-egy konfliktushelyzet után. Ez egészségünk érdeke: megnyugodni és lapozni. Egy jó kis séta, egy rész a kedvenc sorozatból, vagy egy kedvenc könyv is segíthet elengedni, és helyrehozni a nyugalmat, amit a gonoszkodó felborított.

Nem kell áldozattá válni

Ha valaki nap nap után ki van téve a támadó megjegyzéseknek, tulajdonképpen áldozatul esik a másik embernek. Az áldozatszerepet azonban nem kell vállalni. Amennyiben a helyzet nem árnyaltabb, és van mód rá, a meggyőzhetetlen, örökös gonoszkodó köreiből ki is léphetünk, minimalizálhatjuk a vele való érintkezést. Ezt saját magunk érdekében érdemes megfontolni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)