Jump to content

Okkal születünk ide

2021. 02. 01. 08:18

Okinawa bölcsei szerint ez a valódi oka annak, hogy reggel felkelnek.

A legegyszerűbben talán életcélként lehetne lefordítani az ikigait, mely a szellemben lakozik, de, ha az ember kellő bátorsággal és türelemmel bír ahhoz, hogy a lelke mélyére ásson, idővel megtalálhatja.

A legtöbben életük során felteszik maguknak a kérdést: miért élünk? Az erre adott válaszok pedig éppoly sokfélék, mint maguk az emberek. A világ legmagasabb kort megélő szigetén, Okinawán úgy vélik, az életnek értelmet, elégedettséget és boldogságot ad, ha világos és meghatározott ikigaival rendelkezel, vagyis nagy szenvedéllyel lelkesedsz valamiért.

A flow ereje és az ikigai megtalálása

Csíkszentmihályi Mihály: Flow - Az áramlat: a tökéletes élmény pszichológiája című könyvében áramlásnak - angolul flow-nak - titulálta a jelenséget, amikor is tökéletesen elmerülsz egy feladatban: „…az öröm, a kreativitás, az élet teljes felvállalása, amit én áramlatnak hívok.

A tökéletes élmény alapja a flow, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódsz egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron, pusztán önmagáért folytatni akarod.”

Az áramlás élményét minden ember egyformán éli meg, magyarán, a flow-élmény nemcsak a kreatív, nagy koncentrációt igénylő feladatok közepette jelentkezhet: az atléták, a szakácsok, a matematikusok és a mérnökök egyaránt olyan tevékenységet űznek, mely nap mint nap az áramlás állapotába sodorja őket.

Ennélfogva nem létezik bűvös recept az ikigai megélésére: minden ember egyéni küldetése, hogy megtalálja a saját életcélját, ezt a - mondhatni - belső motort, ami előrehajtja élete során. A ki megtalálja, annak pedig meg is kell tanulnia a kijelölt úton maradni, vagyis belevetni magát a szenvedélyébe úgy, mintha azon kívül semmi más nem létezne. Ehhez adhatnak segítséget a világ legidősebb emberei.

Az öt Kék Zóna

Az öt Kék Zóna azokat a régiókat jelöli, ahol az emberek a legtovább élnek. Ezek közül kiemelkedő a Japánhoz tartozó Okinawa, ahol - főképp a nők - a megszokottnál sokkal tovább élnek, méghozzá komolyabb megbetegedés nélkül.

Kutatók összehasonlították a Kék Zóna lakóinak életét, aminek értelmében meghatározták a hosszú élet titkát: szerintük ez nem másban, mint az étrendben, a mozgásban, az életcélban - ikigaiban -, illetve a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatokban rejlik.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)