Jump to content

Te félsz a sötétben? Itt a magyarázat!

2020. 11. 16. 09:38

Sokan nem csak gyerekként, hanem felnőttkorukban is félnek a sötétségtől, melyre van tudományos magyarázat.

Teljesen biztonságban érezheti bárki magát, miközben egyedül a viszonylag kivilágított szobájában nézi a televíziót.

Elég csak egy áramkimaradás, hogy teljes sötétség boruljon az addig idilli helyiségbe. Ilyen esetekben sokakon még felnőtt korban is eluralkodik a félelemérzet.

Félelem a sötétségtől

- A félelem olyan, mint a fájdalom. Célja, hogy az esetleges bajtól megóvjon minket - mondja Martin Antony, a Ryerson Egyetem pszichológiaprofesszora a CNN oldalán. - Segít abban, hogy felkészüljön a szervezet az esetleges veszélyes helyzetek kezelésére. 

Még az ősidőkben az emberek nagyobb veszélynek voltak kitéve különböző ragadozók vagy ellenséges hordákkal szemben az éjszakák során. Az evolúció folyamán az emberiségben szó szerint gyökeret vert egy negatív érzés a sötétséggel kapcsolatban. 

- A sötétben a vizuális érzékelés eltűnik, elveszik a képesség arra, hogy detektálni lehessen a környezetben lévő alakokat, tárgyakat. Ösztönszerűen minden esetben a látásunkra hagyatkozunk, ha valamilyen veszélyesnek bizonyuló jelenségről van szó - mondja a professzor.

- Ha nincs fény, épp ez a biztonságérzetet nyújtó képesség veszti el funkcióját, és a kevésbé megbízható érzékszervek maradnak, mint a hallás, a tapintás és a szaglás - tette hozzá.

Kinél erősebben, kinél gyengébben van jelen egyfajta rossz érzés a sötétséggel kapcsolatban, szinte senki nem szeret huzamosabb ideig egy fény nélküli teremben tartózkodni. Egy biztos: ez a jelenség már az ősidők óta végigköveti az emberiséget, így nincsen benne semmi szégyellnivaló. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)