Jump to content

MK Ultra

2019. 01. 26. 08:34

Az MKUltra elképesztő kísérleteket és eljárásokat hajtott végre emberein.

Az agymosás szó nem hangzik túl tudományosan, de létező jelenség. Ezalatt olyan tevékenységet értünk, melynek során egy ember tudatát különféle eszközökkel manipulálják. Ilyen agymosó tevékenységet nemzetbiztonsági, katonai célzattal folytatott a CIA is titkos kísérleteiben a '40-es évektől.

Céljuk az volt, hogy ügynökeik kihallgathatóságát minimalizálják, megakadályozzák, politikai érdekeket érvényesítsenek, ellenséges ügynökök vallatásakor nagyobb sikereket érjenek el, és harci sikereik érdekében is felhasználhassák a módszereket. Egyfajta kémiai fegyverkezési verseny zajlott: az amerikai laborok kutatásai a szovjet és kínai laborok eredményeit kívánták felülmúlni, és viszont.

Az MKUltra program

A CIA neurofarmakológiai kísérletsorozatainak több szakasza volt: a Project CHATTER, a BLUEBIRD, az ARTICHOKE, majd az MKUltra. Az 1953-ban indult MKUltra program volt a sorban az utolsó ismert agymosó program, melyet a CIA indított. Elődei közül a BLUEBIRD azt tűzte ki, hogy az ügynökök esetleges kihallgatás alatti kontrollja erősödjön, emlékezetük kapacitása nőjön. Később ARTICHOKE néven folytatódott, itt már a hipnózis és a különféle kábítószerek használata is kísérlet alá került, mint kihallgatási technika.

A tudat befolyásolásának gondolatát gyanús események sora indította el az amerikaiakban. A koncepciós perekben amerikai foglyok olyasmiket vallottak be, amiket nem követtek el, majd a koreai háború során tartott nyilvános nemzetközi sajtótájékoztatón amerikai hadifoglyok a kommunizmust magasztalták. A béketárgyalásokon beismerték például olyan biológiai fegyver bevetését, ami nem történt meg. Arról is vallottak, szégyellik Amerikát, az országukat. A nyugati szakértők ezekből arra következtettek, hogy tudatmódosító szerek hatása alatt állhattak. Úgy hitték, ezek kísérletezése folyhat a kommunista hatalmak laboratóriumaiban. Kézzel fogható bizonyítékot erre nem tudtak szerezni, helyette azonban az amerikaiak is, mintegy válaszként, fegyverkezni kezdtek.

Azé a hatalom, aki az agyat uralja

Kialakult a nézet, hogy azé a hatalom, aki az agyat, a tudatot uralja, és ez vitte előre a pszichokémiai kísérleteket. A tudatmódosító szerekkel való fegyverkezés egyre agresszívabbá vált, és a védekezésből, felzárkózásból átcsapott támadásba. Az USA és Nagy-Britannia közösen kísérletezett a 3-kinukinidil-benzát és az LSD harctéri pszichokémiai eszközzé fejlesztésén. A britek akkor álltak le, amikor felismerték, a tudatmódosító szerek harctéri alkalmazása beláthatatlan következményekkel járna.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)