Jump to content

Véletlen lenne?

2018. 09. 21. 10:34
Vannak olyan furcsaságok, melyekre nehéz magyarázatot találni.

 

Az ember hajlamos összefüggést látni olyan dolgok között, melyek között valójában semmi kapcsolat nincs. Bizonyos történések mellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni.

Léteznek olyan megmagyarázhatatlan események, melyekre csak egy vállrendítéssel tudunk válaszolni: észérvekkel felfoghatatlan, hogy ne okkal történtek volna.

A két fogalom között lényegi különbség van: miközben a véletlen esemény csupán a nem vélt szókapcsolat változata, a véletlenszerűség az, amikor valóban látszólag ok nélkül és megjósolhatatlanul következik be egy végkifejlet. Gyakori, hogy tévesen a véletlenszerű helyett valaki a véletlent használja, például az angol random fordítása is véletlen, habár valójában ez a véletlenszerű megfelelője. Összeállításunk esetei véletlenszerű történések, mivel akárhogyan is próbálunk magyarázatot találni, képtelenség alátámasztani, miért és hogyan estek meg.

A Hoover-gát építésének több mint száz áldozata volt. Meglepő, hogy az első 1922. december 20-án egy földmérő volt, majd 13 évvel később az utolsó haláleset szintén december 20-án történt: a földmérő fia volt az áldozat.

Jimi Hendrix és Handel merőben más zenei stílust képviseltek, és évszázadokra éltek egymástól korban - helyileg azonban akár szomszédok is lehettek volna, míg egyikük a 23-as, másikuk a 25-ös számú házban lakott.

Enzo Ferrari halálát követően egy hónappal és egy nappal született a híres  focista, Mesut Özil. Vajon létezik reinkarnáció, te is látod a hasonlóságot?

Mark Twain 1835-ben született, amikor a Halley-üstökös átszelte az eget. Az író egyszer azt mondta, hogy a következő üstökös fogja magával vinni a másvilágra: és így is lett, 1910-ben azon a napon hunyt el, amikor a Halley újra feltűnt az égbolton.

James Dean autóbalesete nem csupán az ő életét követelte: később azon autók közül, melyekbe a Porsche alkatrészeit építették, több is halálos baleset résztvevője volt.

Vajon Violet Jessop nagyon szerencsés vagy éppen nagyon szerencsétlen volt? Ott volt a Titanic, az Olympic és a Brittanic tragédiájánál is - és mindhármat túlélte.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)