Jump to content

Ezért jógázz!

2018. 01. 23. 12:07

A jóga nem csak a léleknek, de a tesnek és a különféle egészségügyi panaszoknak is gyógyírt jelent. Mi mindenre jó?

Amerikai kutatások szerint,a jóga csökkentheti bizonyos ízületi gyulladások kellemeltlen és fájdalmas tüneteit. Az Egyesült Államokban, több, mint 50 millió ember szenved az arthritis, azaz ízületi gyulladás valamely fajtájától.

A jóga alapja a megfeleően kontrollált légzés, a nyújtás a meditációs és a relaxáció. A testünk és a lelkünk ennek a mozgásformának a segítségével könnyen harmóniába, egyensúlyba hozható. A jóga mindezek mellett kiváló stresszcsökkentő és szorongásoldó sport, melyet kortól és nemtől függetlenül bárki végezhet. A lényeg az, hogy saját maga határozza el, hogy részt vesz az órán. Kell egy egyéni belső indíttatás, a sikeres lélekemelő hatás elérése érdekében. A pszichés problémák orvoslása mellett,számos további egészségügyi előnyét is kimutatták már. Napjainkban egyre több orvosi terápia kiegészítője a jóga. Az amerikai lakosság, több, mint 10%-a rendszeresen jógázik. Az arthritis minden ötödik amerikai életét megkeseríti, a betegek jelentős része még 60 éves sincs. Jellemző tünetei a végtagok, ízületek fájdalma, merevsége. Az arthritis és a mozgáskorlátozottság számos esetben egymás velejárója. Több, mint 20 millió amerikai él az arthritis valamely formája miatt mozgáskorlátozottként.

Az amerikai Centers for Disease Control & Prevention ( Betegségkontroll és Megelőzési Központ) szerint , az arthritisszel élő betegeknek, heti 75 perc nagy vagy 150 perc közepes intenzitású testmozgást kellene végezni, azonban a betegek 90%-a ezzel mit sem törődik. A betegek ugyanis nem tudják pontosan, hogy milyen mozgásforma lenne a legmegfelelőbb nekik a fájdalmaikra. Susan J. Bartlett, a Johns Hopkins University School of Medicine munkatársa szerint, a jóga különösen jó hatással van az arthritisben szenvedőkre. Bartlett 75, főként ülő munkát végző 18 év feletti szeméylt vizsgált ,akik különféle ízületi problémával küzködtek. A résztvevők egy véletlenszerűen kiválasztott része heti két alkalommal egy 60 perces jógaórán kellett, hogy részt vegyen 8 héten keresztül. A heti két jógaóra mellett hetente egyszer otthon is kellett gyakorolniuk. A többi résztvevőnek azt mondták, hogy „várólistára" kerülnek.

 gyakorlatokat egyénre szabottan alakították ki. A betegeket a kísérlet előtt részletesen kivizsgálták, testi-lelki állapotukat felmérték. A vizsgálatból kiderült, hogy a jógázó betegek 20%-nak csökkentek a fájdalmaik, lelkileg-testileg fittebbnek, energikusabbnak érezték magukat. Ezen felül 20 %-kal javult a fizikai teljesítőképességük is, az otthoni és a munkahelyi teendők elvégzésében egyaránt. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a mozgásszegény életmódot folytató arthritisben szenvedő betegek számára biztonságos és hatékony mozgásformát jelent a jóga.

(Forrás: 12csillagjegy.hu, medicalnewstoday.com l Kép: pixabay.com)