Jump to content

Az ujjak energiája - Gyógyító kéztartások 2. rész

2017. 10. 09. 07:04

A mudrákat, vagyis a kéztartás-jógagyakorlatokat könnyen elsajátíthatod és szinte bárhol, bármikor elvégezheted. Rengeteg kéztartás-gyakorlat létezik, mindegyik másra jó, mutatunk néhányat.

A mudrák az öt elem tanára épülnek. Eszerint minden ujjunkhoz tartozik egy elem, egy ennek megfelelő anyagi minőség és energia. Minden elem hatással van egymásra is.

A hüvelykujjhoz a tűz elem tartozik, testi szinten az anyagcserére van hatása.
A mutatóujjhoz a levegő elem tartozik, testi szinten az intuícióra hat.
A középső ujjhoz a fém elem tartozik. Spirituális szinten a felsőbb világgal történő kapcsolatot segíti.
A gyűrűsujjhoz a föld elem köthető, hat a testhőmérséklet szabályozására és az immunrendszer működésére.
A kisujj eleme a víz. A szexualitásra, hangulatra kiható energiája van.

A számtalan mudra létezik, mutatunk párat. Ezekre a kéztartás-gyakorlatokra elég pusztán pár percet szánnod rendszeresen, hogy gördülékenyebbé tegyék a mindennapjaidat!

Prithivi-mudra

Úgy érzed, kicsúszott a lábad alól a talaj? Önbizalomhiányban szenvedsz? A Föld-mudraként is ismert gyakorlat a gyökércsakrát tölti fel, vitalizál, hittel és energiával lát el.

Ennél az egyszerű, de annál sokoldalúbb mudránál a hüvelykujj és a gyűrűsujj begyét kell könnyedén egymáshoz nyomni, a többi ujjat pedig lazán kinyújtani. A gyakorlat aktivizálja ősi erőforrásunkat, a gyökércsakrát, és ezzel testi-lelki energiához, belső tartáshoz és magabiztossághoz juttat. A gyakorlat végzése közben képzeld el magad, amint virágmagként kicsírázol, gyökeret eresztesz, a földből a fény felé törekszel, levelet bontasz, bimbót növesztesz, végül teljes pompádban tündökölsz.  

Lótusz-mudra

Magányosnak érzed magad, akit nem ért meg senki? Esetleg kihasználtak, vagy energiavámpírokkal kell küzdened nap mint nap? A Lótusz-mudra a szívcsakrád erősítésével energetizál.

Tedd össze a két kezed úgy, hogy csak a tenyerek élei és az ujjhegyek érintsék egymást: így formázod meg a lótuszbimbót. Nyíljék ki a lótuszvirág: tárd szét az ujjaid úgy, hogy csak a kisujjak hegyei, valamint a hüvelykujj külső szélei érintsék egymást! Lélegezz mélyen egymás után négyszer, majd zárd vissza lótuszbimbó-tartásba a kezeid. Ismételd meg néhányszor, és máris könnyebbnek érzed a lelked.
A Lótusz-mudra a szív tisztaságát, a feltétel nélküli, tiszta szeretetet és elfogadást, a méltó kommunikációt szimbolizálja. A gyakorlat végzése közben képzeld el, ahogy a szíved lótuszvirágként nyílik meg a jóra és az isteni bőségre, szeretetre.

Naga – mudra

Akkor használjuk, ha döntenünk kell, ha szeretnénk tudni egy dolog értelmét, vagy szeretnénk megérezni és megérteni spirituális utunkat.
Hallgassunk a gyakorlat közben hallott belső hangokra, figyeljük a testérzeteinket is.

A mellkasunk előtt keresztezzük két kezünket úgy, hogy a hüvelykujjaink is keresztezzék egymást. Lélegezzünk közben lassan, egyenletesen és kilégzéskor engedjük el belső feszültéségeinket.

Vitarka - mudra

Hatásos álmatlanság esetén, belső feszültségek oldására. Tisztábbá teszi a szellemet. A Krisztust ábrázoló ikonokon vagy több Buddha szobron láthatjuk ezt a mozdulatot. Mindkét kéznél a mutatóujjunkat hajlítsuk a hüvelykujj alá, a többi ujj nyújtva van. Szükség esetén 10-15 percig végezzük. Hatását fokozhatjuk, ha gondolatban fehér fényt képzelünk magunk köré.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; life.hu; noiportal.hu; képek: google)