Jump to content

Gyógyító kéztartások

2017. 10. 07. 07:06


A mudrák gyakorlásához nem szükséges sem jógaruha, sem matrac, de még különösebben nagy tér sem. A kéztartás-jógához, amit akár a munkahelyeden, akár a moziban, vagy otthon a kanapén ülve is elvégezhetsz. Pusztán a mudráktól nem lehet ugyanazt elvárni, mint a rendszeres jógázástól, de ezek az egyszerű gyakorlatok alkalmasak arra, hogy javítsák az energiák áramlását, és egy kis extra erőhöz juttassanak.

A mudra szó jelentése pecsét vagy ismertetőjel: az Abhajá mudránál a felemelt jobb kéz kifelé fordított, kitárt tenyérrel például a félelem eloszlatását, a kegyességet jelzi, míg a Tardzsaní mudra, melyben a hüvelykujj és a két középső ujj ér össze, konfliktust, cáfolatot, vagy rossz démon elűzését is jelentheti.  

Fontos részei a meditációnak, támogatják az elmélyülést, valamint energetikai védelmet nyújtanak test és lélek számára. A mudrák hatékonyságának titka, hogy különféle módon kapcsolják össze a testben lévő energiapályákat: ezáltal az energia úgy tud áramlani, hogy elkerüli a betegséget, rossz közérzetet okozó blokkokat. Önmagukban gyakorolva a mudrák intenzívebbé és sikeresebbé tudják tenni a meridiánokon keresztüli gyógyító folyamatokat.

A különböző kéztartásokkal folytatjuk cikkünk 2. részében. 

(Forrás: 12csillagjegy.hu; life.hu; kép: google)