Jump to content

Vallás? Szekta? Mit kell tudni a fényevésről - 1. rész

2017. 09. 08. 07:03



A világ hat és félmilliárd embere közül, nyolcezren élnek állítólag fényen, de ők sem egyik napról a másikra kezdtek el így táplálkozni. Aki azt megpróbálná, biztos, hogy hamarosan éhen halna, ugyanis a fénnyel való táplálkozást komoly tanulási, meditációs, és lelki felkészülés előzi meg. Angliában már tanfolyamot is létrehoztak arra, hogy átvezessék a jelentkezőket az evésről a fénnyel való táplálkozásra mindössze három hét alatt. Mi a fényevés és kik a követői?

A fényevés az az állítólagos képesség, mely által az élet táplálkozás nélkül is lehetséges.

A fényevéshez hasonló hit a hinduizmusban is megjelent. Hívei azt állítják, hogy nincs szükség ételre és esetenként még vízre sem, mert az ember képes pránával, azaz életerővel táplálkozni. Az Ájurvéda hasonló elgondolása szerint az ember képes a napfényből energiát nyerni. Erre utal a fényevés szó, ami azt jelenti, hogy a gyakorlatban a fény jelenti a táplálék forrását.

A tudományos közvélemény szerint a fényevés egy potenciálisan halálos áltudomány, amelynek sok híve halt már éhen. Sajnos magyarországi eset is történt nemrégiben.

Tudományos szempontból a fényevésről

A táplálkozástudomány szerint az étkezés tartós mellőzése éhezést, kiszáradást és halált okoz. Utánpótlás hiányában a test saját magát emészti fel, kezdve a glikogénraktárakkal, és folytatva az izmokkal, a testzsírral, a csontokkal és végül az idegrendszerrel. A fényevők azt állítják, hogy testük nem a tartalékokból él, miközben semmit sem esznek vagy isznak.

A Jasmuheen* által ajánlott bevezető 21 napos folyamat magában foglal egy hét napos teljes böjtöt, amikor sem étel, sem ital nem fogyasztható. Orvosi szempontból ez a szakasz kritikus, mert a legtöbb ember nem bírja a szomjazást három napnál tovább. A negyedik napra a vese károsodása és veseelégtelenség alakulhat ki. A túlélés pontos ideje a körülményektől függ. Az eutanáziában részesített kómások, akiket nem táplálnak tovább, 10-14 napig élnek még. Egy cellában felejtett rab 18 napot élt túl étel és ital nélkül, csak a cella falán szivárgó nedvesség szolgált minimális folyadékforrásul.

Ezzel szemben az egészséges szervezet akár 50-80 napig is kibírja étel nélkül, ha elegendő folyadék áll rendelkezésére. Az éhségsztrájkolók többnyire 50-60 nap után halnak meg. Az elhízottak esetén ez az idő hosszabb is lehet. Az orvosi felügyelet alatt végrehajtott léböjt a felnőttek számára veszélytelen. A léböjt ideje alatt gyakran kalóriában gazdag folyadékokat itatnak. Lehetséges az élethez szükséges tápanyagokat hosszabb távon is folyadékkal pótolni (levesek, gyümölcslevek, tej és tejtermékek). Kómás, öntudatlan, vagy szilárd táplálékot fogyasztani képtelen betegek élnek így. Jasmuheen szintén átélt egy kiszáradásos szakaszt, amikor kamerák előtt próbálta bemutatni módszereit.

Néhány fényevő tudományos vizsgálatoknak vetette alá magát. Ezek közé tartozott Prahlad Dzsani hindu misztikus 15 napos étel és ital nélkül töltött kórházi megfigyelése, amit azonban nem erősítettek meg független vizsgálatok. Több dokumentált esetben a fényevők meghaltak a kísérlet alatt, és az összes, az Indiai Racionalista Szövetség által vizsgált esetben csaltak.

*Jasmuheen, születési nevén Ellen Greve, az 1990-es években a fényevés egy ismert támogatója volt. Azt állította, hogy hónapokig bírja egy csésze teával, mert a teste egy másik energiával működik.


Folytatjuk.

(Forrás: 12csillagjegy, wikipedia, kép: pixabay.com)