Jump to content

A spirituális elmélkedés pozitív változásokat hoz létre az agyban

2017. 04. 10. 04:03


A Thomas Jefferson University kutatói felfedezték, hogy azoknak a személyeknek az agyában, akik egy 7 napos spirituális elmélkedésen vettek részt, könnyebbé vált a dopaminhoz és a szerotoninhoz való hozzáférés, emellett javult fizikai egészségük, feszültségük, fáradságérzetük csökkent.

A dopamin a mozgási és az érzelmi válaszokat szabályozza, a szerotonin az érzelmeket és a hangulatot. A spirituális elmélyedés az a művelet, ahol a különböző hitű, spirituális beállítottságú emberek megtapasztalhatnak egy olyan gyakorlatot, amelynek során megerősödik a hitük és javul az egészségük és a közérzetük.

Minthogy a szerotonin és a dopamin az agy jutalmazási és emocionális rendszerének része, segít megértenünk, a spirituális gyakorlatok miért gyakorolnak olyan nagy hatást, hogyan adhatnak pozitív érzelmi megtapasztalást” – magyarázza Dr. Andrew Newberg, az integratív egészségtudományi intézet igazgatója.

A kutatók tanúsága szerint egyre több ember vesz részt ilyen meditációkon, és azt is kimutatták, hogy a résztvevők beszámolnak a szorongásuk, stresszük csökkenéséről és hasonló előnyökről.

A kutatás során 14 keresztény hívőt (24-76 évesek) vizsgáltak, akik hét napon át Loyolai Szent Ignác által összeállított lelki gyakorlatokat végeztek.

A 7-napos kurzust követően a résztvevőkben 5-8 százalékkal csökkent a dopamin ingerületátvivő kötése, illetve 6,5 százalékkal a szerotoniné, emellett javult fizikai egészségük, feszültségük, fáradságérzetük csökkent.

(Forrás: medicalnewstoday.com; 12csillagjegy.hu; kép: pixabay.com)