Jump to content

Híres médiumok

2017. 02. 12. 09:25


A történelem során számos médiumot vált híressé, sokukat próbáltak lebuktatni – volt, akit sikerült is, de mégis elképesztő, hogy a legtöbben lelkesedéssel és érdeklődő kiváncsísággal fordultak a spirituális világ felé. Kik voltak a leghíresebb médiumok?

A médium szó a latin medius-ból ered, ami mindazt jelenti, ami középen van. Parapszichológiai értelemben két lény közötti személy, aki természetfelettinek tűnő módon képes felfogni és közvetíteni bizonyos dolgokat. Néha a médium elnevezés olyan személyt jelöl, aki paranormális jelenségeket produkál. A szó klasszikus értemében a médium olyan emberi lény, aki képes kommunikálni a szellemekkel. Mindez általában abban a speciális lelkiállapotban megy végbe, amit transznak nevezünk. Ilyenkor a médium öntudatlan állapotban van, testét és lelkét egy szellem veszi birtokába, azaz egy test nélküli lény ölt benne testet.

Leonora Piper

Leonora nyolc éves kislányként a New Hampshire állambeli nashuai kertjükben játszott, amikor először észlelte a szellemeket. Egy láthatatlan lény a következőket suttogta a fülébe: "Sara néne nem halt meg, itt van veled." A kislány persze elmesélte anyukájának a történéseket, aki mindent percre pontosan feljegyzett. Pár nappal később értesültek a családtag haláláról, aki percre pontosan akkor hunyt el, amikor a kislány a hangokat hallotta.

A kislány csatornaként tekintett magára az élők és a szellemek világa között, amelynek híre hamar elterjedt, és sok filozófus és tudós érkezett hozzá azzal a céllal, hogy lebuktassák. 

Leonora legnagyobb kritikusa az Angol Pszichológiai Kutatóintézet egyik alapítója, Richard Hodgson volt. Minden médiumot csalónak nevezett és nem titkolt célja volt, hogy leleplezze a nőt. Azonban egy személyes találkozás mindent megváltoztatott. A férfit lenyűgözte a médium, és a legnagyobb kritikusból a legnagyobb rajongóvá vált. Soha senki sem tudta bizonyítani, hogy csalás állna tevékenységének a hátterében.

Sir Arthur Conan Doyle

Az ismert író életének egy pontján közel került a spirituális világhoz. Feleségének 1906-os, valamint fia (Kingsley), testvére, két sógora és két unokaöccse első világháborús halála miatt Doyle depresszióba esett. Vigaszt a spiritualizmusban, s a túlvilág létezésének állítólagos tudományos bizonyításában talált. Olyannyira érdekelni kezdte a téma, hogy The Land of Mist (A köd földje) címmel írt regényt Challenger professzorról. Életének ezen szakaszából alighanem a The Coming of the Fairies (1921, a tündérek érkezése) rendelkezik a legfurcsább szemlélettel: Tökéletesen meg volt győződve arról, hogy a cottingley-i tündéreket mutató fényképek – amiket könyvében felidéz – valódiak, és a természetről, valamint tündérekről és szellemekről szóló elméletekkel állt elő. Ezen irányú munkája volt az egyik indok arra, hogy a Szovjetunióban a Sherlock Holmes kalandjai című novelláskötetét okkultizmus miatt először nem engedték megjelenni.

Doyle az amerikai mágussal, Harry Houdinivel is barátkozott, aki kitűnő ellenfél volt a spiritualista mozgalomban. Bár Houdini azt bizonygatta, hogy a spiritualisták trükköket alkalmaznak (és következetesen csalónak állította őket), Doyle azt hitte, barátja maga is természetfeletti erővel rendelkezik, amely nézetét a The Edge of the Unknownban (Az ismeretlen pereme) ki is fejtette. Houdini képtelen volt meggyőzni Doyle-t arról, hogy az ő mutatványai valójában egyszerű trükkök, ami barátságuk keserű, nyilvános megszakadásához vezetett.

A természetfelettiben való hite mai napig elismert a spirituális világban.

Mina Crandon

A kanadai högy spirituális képességeire akkor derült fény, amikor azt állította, hogy tud kommunikálni a halott bátyjával. Hamar híressé vált, és a tudományos világ is felfigyelt rá. Emellett ő volt az első olyan médium, akit nemcsak a tudósok akartak lebuktatni, de magánnyomozók is követték. A mai napig tisztázatlan, hogy valóban rendelkezett különleges képességekkel, vagy csak csalás volt az egész.

Stanisława Tomczyk

Tomczyk egy lengyel spiritiszta, akinek a munkássága rendkívül látványos volt. Julian Ochorowicz pszichológus gyakran hipnotizálta, és ilyenkor a „kis Stasia” nevű szellem vezette Stanisława mozdulatait. Ebben a hipnotikus állapotában képes tárgyakat mozgatott, meg tudta állítani az órákat, és képes volt befolyásolni a rulettkereket is. Sokan ezt is csak szemfényvesztésnek gondolták, de a titkára sosem jött rá senki.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; nlcafe.hu; wikipedia.hu; kép: google)