Jump to content

Meditáció – Keleti gondolat, nyugati tudat

2017. 02. 03. 09:08

Az emberek többsége azért szeretne megtanulni meditálni, mert el akarnak lazulni, olyan technikát szeretne elsajátítani amely megszabadítja őket a feszülstésgtől, a mindennapi stressztől. Belső megnyugvásra vágynak, amely egyensúlyt hoz az életükbe és ami pozitív keretek között tarja a tudatot. Keleten a meditáció nem csak a napi rutin része, hanem ősi tradíció, amely sokkal több, mint egyszerű ellazulás. A meditáció a tudat megvilágosodásának egyik módja.

A megvilágosodott tudat békével, világossággal és kedvességgel teli. A világosság képessé teszi az egyént arra, hogy jó döntéseket hozzon saját maga és a többiek számára; a kedvesség pedig megvéd a negatív vágyak káros hatásaitól.

A meditáció célja a bölcsesség, a béke és kedvesség értékeinek használata, hogy képes legyen az egyén kontroll alatt tartani a tudatát, azaz a tudata az utasításainak megfelelően működjön.

Már az ősi időkben is rájöttek arra, hogy a tudat kontroll alatt tartása rendkívül nehéz. A tudatot egy elefánthoz hasonlították: mint ami rendkívül erőteljes, de ugyanakkor szelíd és türelmes is, és mesterien képes rengeteg munkát elvégezni. De, ha az elefánt megvadul, gyengédsége és türelme teljesen eltűnik; rombol, és mindenben kárt tesz, ami az útjába kerül. Amikor a tudat stressz hatása alatt van, a megvadult elefántra hasonlít; elveszíti a kontrollt, és irányíthatatlanná válik.

A tudat megszelídítéséhez idő, figyelem, gyakorlás szükséges, de a legfontosabb az, hogy az illető szívből, igazán meg akarja változtatni a gondolkodásmódját.

Hogyan kezdjük a meditálást?

Olvass könyveket a meditációról: Olyan spirituális mesterek könyveit olvasd, akikben teljesen megbízol. Vannak mesterek, akik elérték a legmagasabb tudatot, és ha az ő könyveiket olvasod, az kétségkívül inspirálni fog. Jobb, ha nem olvasol olyan könyveket, amelyeket professzorok vagy tudósok írtak, vagy olyan törekvők, akik még az utat járják, és még nem érték el a megvilágosodást.

Gyakorold a meditációt másokkal együtt: Jó, ha olyan emberekkel érintkezel, akik a meditációt már egy ideje gyakorolják. Ezek az emberek nincsenek abban a helyzetben, hogy tanítsanak, de inspirálni tudnak. Még ha csak mellettük ülsz, miközben ők meditálnak, belső lényed tudat alatt akkor is bizonyos meditatív erőhöz jut tőlük.

Szabj ki időt a meditációra: Az elején ne is gondolj a meditációra. Egyszerűen szabj ki egy bizonyos időt, amikor megpróbálsz csendes és nyugodt lenni. Próbáld meg azt érezni, hogy ez az öt perc a belső lényedé, és senki másé. A rendszeresség a legfontosabb. Gyakorolj rendszeresen, mindig egy adott időpontban.

Felhasznált irodalom: Anthony Strano: Keleti gondolatok a nyugati tudat számára

(Forrás: 12csillagjegy.hu; meditalj.hu; kép: pixabay.com)