Jump to content

Az oxitocin hatással van a világnézetünkre

2016. 12. 23. 08:25


Az oxitocinról azt tudtuk eddig, hogy az a ‘szeretethormon’, amitől közelebb kerülnek egymáshoz az emberek. A Duke Egyetem legújabb kutatása most azt feltételezi, hogy ez a hormon elősegíti a spiritualitást is.

A kutatásban az oxitocint szedő férfiak – röviddel a szer beszedése után – nagyfokú spiritualitást éreztek, tudatosságot, amely összeköti őket az emberiséggel. Az oxitocin hatása egy hétig tartott.

„A spiritualitást is és a meditációt is az egészséggel és a jó közérzettel kapcsolták össze az előző kutatások” – mondta Patty Van Cappellen szociálpszichológus, kutatásvezető. „Mi azok iránt a biológiai tényezők iránt érdeklődünk, amelyek erősítik a spirituális tapasztalatokat.”

„A spiritualitás komplex dolog, sok tényező befolyásolja. Mégis, úgy tűnik, az oxitocin hatással van a világfelfogásunkra és arra, hogy miben hiszünk.”

A kísérlet a következőképpen zajlott le: az egyik csoport a hormont kapta, a másik placebót.

Azok, akik oxitocint kaptak, nagyobb valószínűséggel mondták utána, hogy a spiritualitás fontos az életükben, és az életnek értelme és célja van. Ez igaz volt attól függetlenül, hogy a kísérleti személy vallási felekezethez tartozott-e vagy sem.

(Forrás: sciencedaily.com; kép: pixabay.com)