Jump to content

Testünk életközpontjai: a csakrák

2016. 12. 19. 09:34

A csakra az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központi magja. A sok ezer esztendős hindu bölcselet alapján az ember lényegesen több, mint kézzelfogható hús-vér testrészek halmaza. Rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amelyek szinte fontosabbak a fizikai testnél. Ilyen belső, láthatatlan energiaközpontok a csakrák is, amelyek a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerinc tövétől a fejtetőig.

Az ősi hindu iratok alapján hét fő csakra létezik, amiket az életerőt (prána) szállító vezeték, csatorna, a szusumna, vagy másképp nádi kapcsol össze. A csakrákon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját.

A hét csakra speciális hely testünkön, ahol energiát veszünk fel és adunk le. Különleges kommunikációs helyek ezek, ahol nagyon intenzív energiacsere zajlik. A hét csakrát vesszük sorra.

1. Gyökércsakra

Elhelyezkedés:  farkcsont és keresztcsont, tehát a gerincoszlop alsó vége
Eleme: Föld
Belső elválasztású mirigye: mellékvese
Testrészei: orr, talp, láb, gerincoszlop, köröm, fogak, csontok, vastagbél
Színe: Vörös
Kövei: minden vörös kő, pl: gránát, vörös jáspis, rubin, vérkő és a fekete kövek pl: fekete ónix, füstkvarc, fekete turmalin
Illóolajai: mandarin, szegfűszeg, rozmaring

Felelős fizikai erőnkért és a vitalitásunkért, ezen kívül a gyökércsakra vezérel minden tisztulási folyamatot. A legalacsonyabb rezgésszámú csakra. Ahhoz, hogy a gyökércsakra energiáját áramlásban tartsuk, egészségesen kell táplálkoznunk, friss levegőn kell mozognunk és rendszeresen meg kell tisztítanunk egész testünket.

Betegségei: aranyér, fogínygyulladás, hasmenés, gerincproblémák, hideg végtagok, influenza, izomgörcsök, székrekedés, vérnyomás problémák, vesekő, félelmek, depresszió, alvászavar

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu / Kép forrása: google)