Jump to content

A macska, aki megérzi a közelgő halált

2016. 11. 12. 08:09


Vannak a kutyások és vannak a macskások. Ki ezért, ki azért a tulajdonságáért szereti jobban az egyiket a másiknál. Tény, hogy a macska titokzatos és kiismerhetetlen, zárkózott és az van, és úgy van, ahogy azt ő akarja, neki nem lehet parancsolni, nem lehet utasítgatni. Van ahol istenként tisztelték, máshol az ördögi fajzatnak vélték. Mit tiszteltek az ősi népek ebben az állatban? Valóban kilenc életük van? Melyik a macska hetedik érzéke?

A macskák lelkében felemelkedett lelkeket véltek felfedezni, akik a szellemek érzékelésére is képesek, köszönhetően hatodik érzéküknek. Sok kultúrában a macska szerencsehozó, az emberi létet védelmező lény, akit tisztelni kell.

Egyiptomban az egekig emelték a macskakultuszt. Szentélyben tartották, ellátták őket minden jóval, és tetemüket bebalzsamozták, s így helyezték örök nyugalomra. Aki egy macskát megölt, az halállal lakolt tettéért, és nem számíthatott fáraói kegyelemre.

A buddhizmus szerint a jók kiváltsága a macskalét, a paradicsomba való belépés előszobája. Kínában is természetfölötti képességekkel ruházták fel a macskákat: az ártó szellemek, démonok ellenségeinek tartották őket, akik mágikus erővel bírtak. A kínai asztrológiában helyenként a nyúl évét a macska évének nevezték el, és az év szülötteinek személyiségét a macskáéhoz hasonlítják. Japánban szintén szerencsehozónak tartják a mai napig. Mohamed prófétáról feljegyezték, hogy egy alkalommal inkább óvatosan letépte díszes ünneplőruhája ujját, mintsem megzavarja édes álmukban a köntösén alvó kiscicákat.

A kecsua indiánok viszont alapvetően gonosz, félelmetes erőt láttak benne. A kereszténység elterjedésével a macskagyűlölő egyházatyák úgy vélték, hogy a démonok, az ártó szellemek, az ördög s a boszorkányok macska képében kísértenek a földön. Éjszakai kóborlásaiban, nesztelen járásában, sötétben világító szemében vélték felfedezni ördögi énjét. A macskák képességét, miszerint legalább 15 perccel előbb érzékeli a földrengést, és megérzi a földsugárzásokat is, szintén démontól valónak tulajdonították.  

A közhiedelem szerint a macskának kilenc élete van, s ebben közrejátszik az a megfigyelés is, hogy a macskák túlélnek akár ötemeletnyi zuhanást is, és élve kerülnek ki olyan helyzetekből, amelyekbe más élőlény már belepusztulna.

S hogy milyen titokzatosnak tűnő tetteik vannak még a macskáknak? Egy amerikai idősek otthonában élő macska előre megérzi, hogy az otthon melyik lakója fog legközelebb eltávozni az élők sorából. Oscar az idős beteg ágyára ül és ott időzik, majd ezt követően a beteg néhány órán belül meghal. Eddig még nem sikerült rájönni, hogy mi válthatja ki ezt a különös képességet, így csak feltételezik, hogy ez lehet a különleges hetedik érzék.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; astronet.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)