Jump to content

Bakancslistás jelölt: a sarki fényt látni kell!

2016. 11. 09. 09:22

A sarki fény  a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható.

A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős. A jelenség 80–1000 km magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg.

Európai helyek, ahol láthatsz sarki fényt

Spitzbergák – Norvégia

A Spitzbergák félúton találhatóak Norvégia és az Északi-sarkpont, 74° és 81° északi szélesség között. Novembertől februárig tartó időszak a legideálisabb az utazáshoz. Sokan nem csak a sarki fény, hanem a sarki éj miatt is felkeresik a szigeteket, ebben az időszakban ugyanis szinte örök sötétség uralkodik egész nap, mert a Nap a sarkkörön belül állandóan a horizont alatt marad.

Kakslauttanen – Finnország

Egy különleges hely, ahol szó szerint az ágyunkból, a takaró alól nézhetjük a sarki fényt. Az üveg igluban kandalló és szauna is van, hogy ne fázzunk a nagy hidegben.
Ha meguntuk az ágyban fekvést és az égbolt kémlelését, akkor rénszarvas szafarira indulhatunk, de síelhetünk is a közeli Urho Nemzeti Parkban.

Jukkasjärvi – Svédország

A Jukkasjärvi nevű falu, elsősorban Svédország első jéghoteljáról híres. Éjszakai – sarki fényt néző – repülőjáratok indulnak a településről.

Reykjavik – Izland

Ma már egyre több túrista utazik Izlandra, az utóbbi időben elég felkapott kirándulóhely lett. Elképzelhető, hogy népszerűségét a kedves sorozatnak, a Trónok harcának köszönheti, ugyanis számos jelenet itt játszódik. Ha sarki fényt szeretnénk látni, az egyik legideálisabb hely ehhez Izland. Különösen januárban rengeteg a turista a városban. Természetesen a sarki fény mellett számtalan érdekes látnivaló is akad az izlandi fővárosban, például megmártózhatunk a Kék Lagúna forró vizében vagy hómobilozhatunk és síelhetünk.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu / Kép forrása: wikipedia)