Jump to content

Használjuk ki a telihold erejét

2016. 11. 03. 04:26


Teliholdkor sokan érzékenyebbek az ilyenkor áramló erőteljesebb energiákra. A holdtölte befolyásolja alvásunkat, érzékenyebbek, feszültebbek, ingerültebbek vagyunk, a legapróbb problémát is felnagyítjuk, emiatt gyakrabban veszekszünk, de több a baleset és az erőszakos esemény is. Milyen tevékenységek ajánlottak és hogyan tudjuk a javunkra fordítani ezt az időszakot?

A Hold jóval több egyszerű égitestnél, hatást gyakorol az életünkre. A Hold különböző folyamatokat támogat, amikor fogy, és amikor dagad. A telihold ezen belül is egy különleges minőséget jelent, érdemes kihasználni az erejét a gyógyuláshoz, terveink megvalósításához, régóta halogatott ügyek befejezéséhez is. Mivel egy erős energiáról van szó, törekedhetünk arra is, hogy a negatív hatásait mérsékeljük.

Nemkívánatos hatások, hogy teliholdkor meggondolatlanná válunk, ilyenkor tehát nem érdemes komoly döntéseket hozni. Gyakoribbak a szakítások, s az erőszakos bűncselekmények is.

Mire alkalmas a telihold időszaka?

Érzelmileg:

Az elfogadás gyakorlása ma különösen kifizetődő – nézzük magasabb nézőpontból az összefüggéseket és értsük meg, hogy mindenkinek lehet rossz napja. Ugyanez igaz azokra a problémákra, amelyekkel aktuálisan küzdünk: fogadjuk el, hogy most ez számunkra a kihívás és próbáljunk meg megbékélni ezzel. Az aggodalmaskodás és szorongás nem segít hozzá a megoldáshoz, ha viszont elfogadjuk az adott helyzetet, az már fél siker.

A telihold napja nem a kemény munkáé, hisz úgysem vagyunk igazán hatékonyak ezen a napon. Iktassunk be olyan tevékenységeket, amelyek örömmel töltenek el bennünket, foglalkozzunk a hobbinkkal, válasszuk valami olyan tevékenységet, amely kikapcsol, pihentet, vagy amire csak ritkán jut idő a rohanó hétköznapokon.

Szellemi , mentális szinten:

Azok a feladatok, ahol úgyszólván csak fel kell tenni a pontot az i-re, ma prioritást élveznek – végezzük el az utolsó simításokat – a telihold támogatja a befejezést.

A meditáció mindhárom szférára – a testi, lelki, szellemi szintekre egyformán – jó hatású. Nyugtat, lazít, elősegíti a gyógyulást és az energiaáramlás kiegyenlítődését.

Egészségügyileg:

Az álmatlanság, a feszültség és a fejfájás, migrén komoly probléma lehet az erre érzékenyebbeknél ezen a napon. Használjunk gyógynövényeket és más szelíd gyógymódokat a lélek megnyugtatására. Jó hatásúak az alábbi gyógyfüvekből készített főzetek: citromfű, levendula, hársfa, komló, kamilla.

Vegyünk aromaolajos fürdőt levendula, kamilla, citrom, narancs, citromfű, bergamott, rózsafa olajok használatával.

Menjünk el egy lágy, relaxáló masszázsra, amely ma különösen nagy segítség feszültségoldásra!

A mozgás szintén segít levezetni a felesleges feszültséget. Jó hatású a jóga, ami ráadásul a finomenergiákat is egyensúlyba hozza.

Telihold lesz még 2016-ban:

november 29.
december 29

Nem csak városi legenda: tudományosan bizonyított, hogy a telihold hatással van az alvásunkra

Svájci kutatók tudományos tényekkel tudják bizonyítani, hogy teliholdas éjszakákon valóban rosszabbul és kevesebbet alszik az ember. A holdfázison kívül a hormonok számlájára is írható, hogy teliholdkor rosszabb az ember álma - állítja a Zürichi Egyetem Pszichiátriai Klinikája kronobiológiai centrumában dolgozó tudósok tanulmánya.

Harminchárom önkéntes alvási és ébrenléti ritmusát vizsgálták meg különböző szempontok szerint. Az adatok értékelésekor kiderült, teliholdkor a tesztszemélyeknek átlagosan öt perccel tovább tartott az elalvás. Ráadásul az ilyen éjjeleken átlagosan húsz perccel kevesebbet aludtak, álmuk minőségét pedig maguk minősítették rosszabbnak.

Az agytevékenység jelezte, hogy ilyenkor csökkent a mély alvás hossza. Holdtöltekor a melatonin hormon szintje is lejjebb ereszkedett. Ez a hormon az alvás-ébrenlét szakaszainak irányításában játszik szerepet.
   
A kutatók szerint először sikerült bizonyítani, hogy a holdciklus befolyásolja az emberi alvás minőségét.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; hazateres.net; kép: pixabay.com)