Jump to content

Zarándokhelyek Európában - 1. rész

2016. 09. 24. 10:37

Minden zarándoklat az anyagi világon túli értékhez kötődik. Számos zarándokhely van Európában, amely egy (belső) utazásra vájra híveit. Az európai zarándokutak mind a keresztény hithez, Szűz Máriához, Jézushoz, vagy valamelyik Szenthez kapcsolódnak.

Andalúz "romeira"

Az európai szentélyek többségét Máriának szentelték, mintegy négyezer található belőlük.  A pici andalúz falucska, El Rocio minden évben egyszer, pünkösdkor, teljesen átváltozik, zarándokok lepik el a falut, hogy ünnepeljenek, vígadjanak.

A legenda szerint a 13. században egy odvas fa üregében egy pásztor felfedezett egy Szűz Mária szobrot, amit magával vitt. Csakhogy másnapra a szobor visszakerült eredeti helyére. Ekkor a közeli falu lakói próbáltak meg segíteni neki, csakhogy a szobor újra visszatért helyére, így inkább szentélyt emeltek fölé. A szobor híre, csodás gyógyító ereje hamar elterjedt, és azóta zarándokolnak évente egyszer El Rocióba, hogy a Szűzanya életnagyságú fehér, aranykoronás szobrát imádják.

A Fekete Madonna

A Fekete Madonna háromszáz éve védelmezi a lengyeleket, mint nemzetük királynője. A 17. század eleje pusztító háborúk korát jelentette a lengyeleknek, és ebben az időszakban, 1656. április elsején hirdette ki II. János Kázmér király, hogy Isten Anyja lesz Lengyelország védelmezője. Innentől fogva vette kezdetét a Czestochowai Jasna Góra kolostorban található Fekete Madonna különleges tisztelete, aki a történelem során többször bebizonyította a lengyeleknek, hogy valóban méltó a tiszteletükre. A szentkép a lengyel nemzet szabadságának és összetartozásának jelképévé vált. A Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló ikon valószínűleg Ukrajnából származik, és legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy Mária és Jézus nagyon sötét színnel vannak ábrázolva. A kegykép a történelem során többször is veszélybe került, legsúlyosabban akkor sérül meg, amikor 1430-ban letépték az oltárról, és karddal ütni kezdték. A kép restaurálása után egy olajmásolatot készítettek, amelyen máig látszik megmaradt Mária arcán a két kardvágás. A hagyomány szerint az új másolatra magától került rá. A csodás helyreállítás híre újabb tömegeket kezdett el vonzani, sokan gyógyulást is reméltek tőle, ezért a pálos kolostor az egyik leghíresebb zarándokhely lett Európában.

A "Fátimai Miasszonyunk"

1917. május 13. és október 13-a között hat alkalommal jelent meg a Szűzanya három pásztorgyermek előtt Portugáliában, a Fátima melletti Cova da Irinánál. A gyerekek akkor hét-, kilenc - és tízévesek voltak, és a legidősebb beszélgetett is vele, akinek elárulta, hogy hármuk közül az egyikük fog csak hosszabb ideig élni. A Szent Szűz akkor három titkot súgott meg nekik. Az utolsó jelenésnek többen is tanúi voltak, amit később a Nap csodájaként emlegettek: úgy tűnt, a Nap leereszkedik a földre, és földöntúli fény áraszt el mindent. Az egyik jóslat be is teljesült, a két fiatalabbik gyermek spanyolnátha áldozata lett. Ők a a látomás tiszteletére emelt bazilikában nyugszanak. Lucia pedig karmelita apáca lett, és a három titkot elárulta 1941-ben püspökének, a harmadikat azonban csak 2000-ben hozták nyilvánosságra. Az első titok a pokol víziójáról szólt, a második a két világháború pusztításairól, rémtetteiről. A harmadik vízió pedig az egyik pápa életveszélybe kerüléséről, ám II. János Pál pápa 1981. május 13-án bekövetkezett merényletéig nem tudták, hogy kiről szólhat a jóslat, ezért nem is merték nyilvánosságra hozni. A pápa autójába fúródott lövedéket azóta is a Madonna szobrának koronáján őrzik, a Fatimai Szentélyben, és a pápa meggyőződése szerint a Szűzanya keze térítette el a golyó útját, megmentve így őt a haláltól. A bazilikát 1953-ban szentelték fel, és a mai napig a világ egyik legfontosabb keresztény zarándokhelye.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; astronet.hu; kép: pixabay.com)