Jump to content

Hogyan maradhatunk pozitívak? Gyors megoldások a nehéz pillanatokra

2016. 07. 05. 10:12

A pozitív gondolkodás erejéről rengeteg cikket, tanulmányt olvashatunk: ha képesek vagyunk a jót látni egy-egy helyzetben, könnyen átvészelhetjük a nehéz pillanatokat. Időnként azonban gyors megoldásokra is szükségünk lehet.

Írjuk le, miért vagyunk hálásak!
Legyünk minél pontosabbak: írjuk le, mi mindennek örülünk, miért vagyunk hálásak, mi teszi jobbá az életünket. Több kutatás is bizonyította, hogy a hála kifejezése, megélése pozitív érzésekkel tölt el minket, emeli az élettel való elégedettségünket, sőt az egészségünket is javítja.

Hallgassunk vidám zenét!
Mindenkinek vannak olyan dalai, amelyektől boldogabb, lelkesebb, mosolygósabb lesz. Kutatások szerint a zene az agyunk olyan területeit képes aktiválni, mely a dopamin termelődéséért felelős - ha tehát zenét hallgatunk, a biológia segítségével még boldogabbak leszünk!

Legyünk másokkal is kedvesebbek!
Ha kedvesebbek vagyunk másokkal, jótékonykodunk vagy segítséget nyújtunk valakinek, aki rászorul, azzal a saját stressz-szintünket is csökkenthetjük, hosszabb távon pedig kisebb eséllyel alakul ki nálunk depresszió. Sőt egyes kutatások szerint a segítőkész emberek tovább élnek, mint önzőbb társaik.

Kérdőjelezzük meg a negatív gondolatainkat!
Ha egy kellemetlen helyzettel találjuk szembe magunkat, és észrevesszük magunkon, hogy egyre negatívabban gondolkozunk, próbáljuk meg "megfordítani" ezt. Kérdezzük meg magunktól, vajon képesek lennénk-e egy pozitívabb nézőpontból is megvizsgálni az eseményeket!

Mosolyogjunk!
Szakemberek bizonyították, hogy a mosolygás nemcsak kifejezője, de elősegítője is lehet a boldogságnak és a vidámságnak. Az izmokból az agyba irányuló ingerek ugyanis visszafelé is működnek, és segíthetik a pozitív érzések felszínre hozatalát.

Csináljunk valami izgalmasat!
Ha az életünkben van valami, amit várhatunk, amiért lelkesedhetünk, amit szórakoztatónak találunk, az a nehezebb időszakokon is átsegíthet. Tanuljunk valami újat, járjunk el táncolni vagy egy kártyaklubba, önkénteskedjünk - a lényeg, hogy találjunk egy olyan hobbit magunknak, amit igazán élvezünk!

Forrás: hazipatika.hu; Kép forrása: freeImages.com