Jump to content

Hogyan működik a hatodik érzék?

2016. 06. 03. 07:54

Az ember öt organikus érzékszervével (látás, hallás, ízlelés, tapintás, szaglás) tájékozódik a világban. Van azonban egy hatodik "érzékszervünk" is, a tudatunk. Ezt nevezik hatodik érzéknek is.

Az ember ősidők óta rendelkezik a megérzés képességével. Az agy rengeteg olyan információt fogad be, amelyet nem fogunk fel tudatos szinten: képeket, hangokat, jeleket. Ezek a másodperc tört része alatt suhannak el mellettünk.


Ahhoz nem elég jelentősek, hogy tudatos nyomot hagyjanak bennünk, de emlékezetünk „polcain” megmaradnak, és segítséget nyújtanak a „hatodik érzékünk” működéséhez.

A nők fölényesen vezetnek a férfiak előtt: náluk egy-egy ingerre 12-15 agyi terület aktiválódik, míg a férfiak esetében csupán 5-6.

A nőknél a két agyfélteke között jobb a kapcsolat, épp ezért hatékonyabb a logika és az érzelmek együttműködése. A férfiaknál gyakran „megakad a fogaskerék”, ha kimerülnek a racionális érvek. A nők könnyebben hangolódnak rá a körülöttük lévő világ apró rezgéseire: ez a képesség a kisgyermekekben éppúgy megvan, mint az érettebb asszonyokban.

Az érzelmi intuíció

Gombóc a torokban, görcs a gyomorban: értékes jelek, amelyek segítenek eldönteni, mit is gondoljunk az adott helyzetről. Érzelmek és tapasztalatok poggyászát cipeljük: ha olyan szituációval vagy személlyel találkozunk, aki egy korábbi tapasztalathoz hasonló érzelmet vált ki belőlünk, a szervezet azonnal, még a tudatos gondolatok előtt jelez.

Figyeljen oda a testi jelekre, például egy új munkánál vagy az első randin.

A hatodik érzék által küldött információk nemcsak a múltban, hanem a modern világban is komoly szerepet játszanak. Próbáljunk csak a tettekre figyelni a szavak helyett- különösen azoknak az ismerőseinknek az esetében, akiket korábban már hamisságon kaptunk. Figyeljük meg gesztusaikat, a hangszínüket, és azt, mit váltanak valóra ígéreteikből. Próbáljuk minél gyakrabban kikapcsolni a tudatos gondolkodásunkat. Ám ne várjuk, hogy egy perc alatt mindentudókká válhatunk – intuíciónk élesedéséhez nem csak figyelemre, időre is szükség van.

Forrás: wikipedia.org; angyalforras.hu; kép forrása: freeImages.com