Jump to content

A karácsony illatai

2016. 12. 08. 15:48

Fahéj, narancs, szegfűszeg, vanília, fenyő – a karácsony illatai. Egy-egy illat visszarepít a gyerekkorunkba, felidézik azokat az időket, amikor még igazán vártuk az ünnepet, értettük üzenetét. Megmutatjuk, hogy mely illatot hogyan csempészheted be a lakásba, hogy az ünnepek még meghittebbek, a lakás még hangulatosabb legyen.

Fahéj: A karácsonyi asztali díszeket még ízlésesebbé teheted, ha kiegészíted egy-két fahéjrúddal.
Fenyő: A nyugtató gyantaillat jótékonyan lengi körbe otthonod, amint beköltözik a karácsonyfa. Azonban nem kell addig várnod! Készíts asztali díszt fenyőágakból, vagy csak helyezz hangulatosan néhány ágat egy karácsonyi tányérra.
Narancs: A narancs héja önmagában is tartalmaz illóolajat, ezért hámozás után ne dobd ki, hanem tedd a fűtőtestre! De száríthatod szobahőmérsékleten is, mondjuk, egy karácsonyi tányérra téve az asztal közepén. A narancsba tűzdelt szegfűszeg is igen kedvelt illatosító. Most itt az ideje, hogy ki is próbáld!
Szegfűszeg: Tűzködhetsz narancsba 20-30 darab szegfűszeget, így együtt fejtik ki csodás illatukat. De egyszerűen szórhatsz belőle gyertyák, fenyődíszek köré is, akár fahéjdarabokkal együtt.
Vanília: Legtöbbször a karácsonyi sütemények elkészítésében van fontos szerepe. Természetes módon így tudod otthonodba csalogatni, ha csak egy kis időre is. Vagy  mesterségesen előállított illatgyertyát, illóolajat is használhatsz.

Mire figyeljünk az illóolajok használatakor?

Az illóolajokat használhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt. A növényekből kivont illóolajok rendkívül tömények. Nem megfelelő használatukkal többet árthatunk, mint gondolnánk. Belsőleg alkalmazva mindenképp konzultájunk aromaterapeutával, fitoterapeutával. Néhány tanács a használatukkal kapcsolatban.

  • Mivel nem veszélytelen anyagokról van szó, feleslegesen, tartósan és nagyobb dózisban ne használjuk (ajánlott mennyiség a hordozó anyag legfeljebb 0,1-1%-a).
  • Szájon át saját szakállunkra ne fogyasszuk, mert töményen már egy-két cseppjük is erősen irritálhatja, marhatja a nyálkahártyát és a bőrt!
  • Az illóolajakat a használatnak megfelelően mindig hígítsuk! Tudni kell, hogy vízben nem, viszont növényi olajokban, alkoholban és mézben, tejszínben jól oldódnak. Ha véletlenül valaki tömény illóolajat nyel le, ne vizet, hanem olajat itassunk vele, és haladéktalanul forduljunk orvoshoz!
  • Az illóolajok többsége sötét üvegben, fénytől, melegtől és levegőtől védve, több évig is felhasználható. Ügyeljünk arra, hogy az üvegcséket mindig jól bezárjuk, a cseppentőhöz kézzel ne érjünk!
  • A terhesség első három hónapjában a kismama nem használ illóolajat.
(Forrás: 12csillagjegy.hu; tudatosvasarlo.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)