Jump to content

Mit üzennek álmaink?

2016. 05. 18. 21:29

Mindannyian álmodunk, de sokszor nem emlékszünk ébredéskor arra, mi szerepelt az álomban, vagy hogy egyáltalán álmodtunk-e valamit. Álmaink sokfélék lehetnek: a romantikus álmoktól kezdve a bizarr történéseken át a rémisztő álmokig mindenféle jelentkezhet, azt azonban sokszor nem értjük, miért azt álmodtuk, amit, mi a jelentése, magyarázata az álmainknak?

Számos teória létezik annak magyarázására, miért is álmodunk, teljes mértékben még senki sem értette meg céljukat, így aztán gyakran magunkra vagyunk utalva azok magyarázását illetően. Több elismert kutató foglalkozott már velük – köztük G. William Domhoff, aki úgy vélte: nincs valódi célja az álomnak. Ennek ellenére azonban az álom értelmezése igen népszerűvé vált. Míg a kutatók egy része nem tulajdonít az álmoknak jelentőséget, másik részük szerint igenis van jelentésük.

Domhoff szerint az álom sokszor azt mutatja: mi jár a fejünkben, úgy is mondhatnánk, leleplez bennünket. Domhoff és kutatótársai úgy vélik – ki is mutatták -, hogy 75-100 álom egy adott embertől már egészen pontos jellemrajzot ad az illetőről.

Sigmund Freud másként látta. Véleménye szerint az álom út a tudatalatti felé, az álmok tartalma sokszor kívánságok, vágyott dolgok beteljesüléséhez köthető, illetve tudatalatti vágyakhoz. Freud úgy hitte, az álmok nyilvánvaló tartalma, képvilága, illetve az álomban történt események elfojtott vágyak leplezett teljesülései. Szerinte négy eleme van a folyamatnak, melyet ő álommunkának nevezett.

Négyféleképpen homályosíthatja el a látens tartalmat:

  • A sűrítés jelentése, hogy két vagy több képzet kapcsolódik össze.
  • Freud eltolásnak nevezi azt, amikor a tudat számára jelentőségteljes tartalmakat közömbösnek tűnő dolgok helyettesítik az álomban.
  • A képi megjelenítés azt jelenti, hogy immár vizuális formát öltenek a képzetek.
  • Az álommunka utolsó tevékenysége a megmunkálás – lényege, hogy utólag végzi az álommunka, összefüggővé teszi az álmot, ennek alapján találhatjuk később logikusnak.


A cikk folytatását ITT olvashatja el.

Forrás:. napidoktor.hu; Kép forrása: freeImages.com