Jump to content

Burokban születni - valóban szerencsés?

2016. 06. 30. 14:13

 

Irigyelt jelenség és állapot burokban születni. Azt üzeni, aki így érkezett erre a világra, annak az élete is puha, gondoktól mentes és kipárnázott lesz. Sima és gördülékeny, mint maga a burokban születés. Varázslatos, védett utazás. De valóban szerencsés?

A "burokban született" kifejezés szerencsében gazdag életutat jelent a hiedelmek szerint: az az gyermek, aki így érkezik a Földre édesanyja méhéből, az különleges képességekkel, mágikus erővel rendelkezik.

Mi az igazság?

Dr. Sobel Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos tapasztalatai szerint nagyon ritkán történik ilyen eset, hiszen a szülésnél általános gyakorlat a burokrepesztés. (Ez egy tű segítségével történik, amivel megkarcoljuk a burkot.) "Ezt azért végezzük, mert ahogy elszivárog a magzatvíz, könnyebben illeszkedik a baba feje a szülőcsatornába. Ha nem így történik, ha mégis burokban marad a kicsi, és úgy zajlik a születés folyamata, az jelentős mértékben se nem segíti, se nem gátolja a születést, mert ahogy a baba feje nekifeszül a szülőcsatorna falának, a magzatvíz hátraszorul, a kicsi popsijához, tehát nem kell plusz akadállyal megküzdeni a világra érkezés érdekében. Az édesanyára nézve sem jelent veszélyt a helyzet, vagyis nem igaz, hogy a burokban születő baba letépi a méh faláról a méhlepényt. Az ugyanis ettől függetlenül, csak a szülést követően válik le a helyéről, és az már más folyamatok eredménye lesz."

"Gyakori azonban a burokban születés a koraszülött babák császármetszésénél, hiszen ilyenkor a burok segítségével védettebben zajlik a babák kiemelése az anyaméhből. Természetesen ennek előnyben részesítése függ a kicsi súlyától, a várandósság idejétől is, de azért az kijelenthető, hogy a szülészorvosok a legtöbb esetben arra törekszenek, hogy a burok és magzatvíz védelme alatt emeljék ki a piciket, mert az a babák szempontjából előnyösebb, hiszen a koraszülött, éretlen csecsemők nagyon sérülékenyek." - magyarázza a szakorvos.

Forrás, kép forrása: life.hu