Jump to content

Fűszerek, melyek nem csak az ételeket ízesítik... II.

2018. 04. 06. 15:19

A fűszerek nem csak az ételeink színesítésére és ízesítésére szolgálnak, némely fűszernövény orvosságként is funkcionál. Pozitív élettani hatásaiknak köszönhetően, nem csak a főzés során oly népszerűek. Nézzük melyek ezek a növények! 

Egy igen megosztó fűszernövénynek mondható a kapor, jellegzetes és nagyon intenzív íze miatt, sokan nem szeretik. Pedig a kapor nem csak finom, de egészséges is. A kismamáknál serkenti az anyatej termelődését, emésztési zavarok, gyomorproblémák, felfújódás, székrekedés esetén is alkalmazható. Magas ásványisó tartalmának köszönhetően azok is fogyaszthatják, akik nem fogyasztanak sót. (Pótolja a szükséges ásványi anyagokat.) Mindezek mellett, vízhajtó ésbélfertőtlenítő hatású. (Élősködők ellen is alkalmazható.)

bazsalikom az egyik legkedveltebb konyhakerti növény, nem csak ízletes de hasznos is. Orvosságként szolgál émelygés, szédülés, fejfájás esetén, hányás után megnyugtatja a gyomrot, hányinger csillapítására is kiváló. Szintén remek étvágygerjesztő, valamint az emésztést is megkönnyíti, beindítja az anyagcsere folyamatokat. Pattanások ellen is kiváló, gyulladt bőrre tapasztva csillapítja a gyulladás mértékét, és megelőzi a fertőzést.

A fahéj nyugtató illata, kellemes íze mellett, az egészségünkkel is csodákat művelhet. Emésztésserkentő hatással bír, segít gyomorpanaszok, hasfájás esetén. Hasmenés esetén, felfúvódásnál szintén alkalmazható. A fahéjolaj nyugatóan hat egész lényünkre, és testünkre, vágyfokozó, impotencia ellen is kiváló. Mindezek mellett a szív-és érrendszeri problémák ellen is hatásos, valamint felveszi a harcot a keringési rendszer zavaraival. Baktérium és vírusölő, ezért megfázás, láz, influenza során bátran fogyasztható. A fahéj és fahéjolas ellenszere a kellemetlen rovarcsípéseknek, valamint fogyasztása kedélyállapotunkat is pozitívan befolyásolja.

Az édeskömény kiváló orvosság felsőlégúti problémák esetén, köhögéscsillapító, valamint légcsőhurut esetén is hatásos. Mindezek mellett vízhajtó, emésztést serkentő, étvágyjavító és görcsoldó hatású.

(Forrás: 12csillagjegy.co.hu l kép: pixabay.com)