Jump to content

Fűszerek, melyek nem csak az ételeket ízesítik... I.

2018. 04. 06. 15:16

A fűszerek nem csak az ételeink színesítésére és ízesítésére szolgálnak, némely fűszernövény orvosságként is funkcionál. Pozitív élettani hatásaiknak köszönhetően, nem csak a főzés során oly népszerűek. Nézzük melyek ezek a növények! 

Az egyik leggyakoribb fűszernövényünk, mely nem hiányozhat a konyhaasztalról az a bors.Amilyen erős, olyan hatékony egyes egészségügyi problémákkal szemben. Vírusölő, baktériumölő hatással rendelkezik, étvágygerjesztő hatású, ugyanis erősíti az éhségérzetet, beindítja a nyáltermelődést. Kiválóan alkalmas gyomorbántalmak, szélgörcs, felfúvódás esetén.Mindezek mellett, székrekedés, ízületi panaszok és émelygés ellenszereként is bevált. Nagy mennyiségű fogyasztása azonban a májat, epét és a veséket is irritálja, ezért a mértékletesség nagyon fontos. Torokfájás és hurutos fertőzés esetén, kiváló megoldás lehet, ha mézbe szórunk egy csipet borsot, antibakteriális hatása miatt ugyanis, felveszi a harcot a betegséget okozó vírusokkal és baktériumokkal.

A bors mellett, a szegfűszeg is igen gyakori fűszernövény a konyhákban. Kiváló görcsoldó, emésztést helyreállító, és fájdalom csillapító hatású. Az egész szegfűszeg elrágva, remek ellenszere a kellemetlen fogfájásnak és ínygyulladásnak. A szegfűszegolaj szintén görcsoldó, ( terhesség korai szakaszában nem ajánlott a fogyasztása, ugyanis elősegíti a szülési folyamatok beindítását), afrodiziákumként is használják, valamint sebfertőtlenítésre is megfelelő választás. Mindezek mellett, a gombás fertőzésekre és az élősködők kiírtására is tökéletes.

A zöld növények közül igen kedvelt a háziasszonyok körében a rozmaring. Kellemes íze mellett, a rozmaring az egészségre is jó hatással van, epehajtó, szélhajtó, görcsoldó hatású, kiválóan alkalmazható menstruációs fájdalmak esetén. Egy csésze forró vízzel forraljunk le néhány rozmaring levelet. Hagyjuk állni 10-15 percig, és már fogyasztható is. A rozmaring mindemellett ideg- és szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő, valamint a menopauza kellemetlen tüneteit is enyhíti. A rozmaringolaj vizelethajtó, segít szabályozni a szívritmust, megelőzi az epegyulladás és epekő kialakulását, valamint a magas koleszterin szintet is csökkenti.

petrezselyem szinte elképzelhetetlen fűszernövény a mindennapi étkezések során. Élénkíti, felfrissíti szervezetünket, vérkeringésünket. Mindemelett étvágygerjesztő hatással is bír, továbbá a kellemetlen szájszag és az intenzív hagymaszag ellen is kiváló

(Forrás: 12csillagjegy.co.hu l kép: pixabay.com)