Jump to content

Tökéletes receptek a kellemetlen savtúltengés és gyomorégés ellen!

2018. 02. 16. 12:02

Szúr, fáj, éget, morog, görcsöl?A kellemetlen gyomorégés és savtúltengés okozta panaszok megmérgezhetik az ember mindennapját. Azonban vannak olyan házi praktitkák melyek segítségünkre lehetnek. Melyek ezek?

Miért éghet a gyomor?

Gyomrunkban a gyomorsav és a gyomor nyák egyensúlyban vannak. Ez az egyensúly felel a normál emésztési folyamatok beindításért, valamint segít megóvni gyomrunkat a gyomorsav kellemetlen égő és maró érzésétől. Azonban ha szervezetünkben túl sok gyomorsav képződik, ez az egyensúly felbomlik, és így alakul ki a nem kívánatos gyomorégés. A gyomorégés annak az eredménye, mikor a túlsavasodott gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe. Normál esetben, a gyomrunk felső részén található záróizom felel azért, hogy megvédje gyomrunkat a savtól, azonban, ha az ez izom elgyengül, nem záródik megfelelően, a savas gyomortartalom könnyedén a nyelőcsőbe kerülhet. A gyomorsav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, ez pedig kellemetlen gyomorégéshez vezet.

A gyomorégést kiválthatja a szénsavas italok, csípős, fűszeres ételek fogyasztása, a túlzott alkohol fogyasztás, rendszertelen étkezés, dohányzás, stressz, étkezések utáni azonnali alvás, szoros ruhák viselése, túlsúly, túlzott vagy éppen túl kevés étel fogyasztása..stb.

Mit lehet ellene tenni?

Sokan azt gondolnák, itt csak a gyógyszerek segíthetnek, azonban számtalan olyan természetes gyógymód áll rendelkezésünkre, mely segít enyhíteni a gyomorégés okozta kellemetlen panaszokat.

A gyomorégés ellen a legismertebb házi praktika egy pohár, frissítő citromos víz. Ugyanis a legjobb ellenszere a kellemetlen problémának, ha a túlzott savat egyszerűen felhígítjuk, víz segítségével. A citrom azon túl, hogy kiválóan fertőtlenít, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ennek hatására orvosolhatóak vele a nyelőcső sav okozta sérülései. Ha minden reggel megiszol, egy pohár langyos citromos vizet mielőtt megreggeliznél, garantáltan elmarad a kellemetlen égető érzés, ugyanis a citromos víz segít lekötni a gyomorsavat és beindítja az emésztési folyamatokat.

Mindezek mellett, remek választás a banán, ha gyomorpanaszoktól szenvednénk. A banán gyomorrontás, hasmenés, és gyomorfájás esetén is kiváló orvosság. Savkötő hatása segít megóvni a gyomorégéstől, a gyomorfekélytől, és az egyéb kellemetlen gyomorproblémáktól. A benne lévő anyagok segítik a tápanyag felszívódást, és elősegítik az emésztőenzimek termelődését. A banánban található triptofán megnyugtatja az irritált gyomrunkat, a benne található probiotikumoknak köszönhetően gyomrunkban újratermelődnek a jótékony baktériumok , melyek regenerálják a sérült felületet.

Különféle bőrproblémák, csípések, égések esetén megoldást nyújthat az Aloe vera növény, melynek gyógyereje a növény szárában található zselés , kocsonyás, lében rejlik. Az Aloe vera zseléje, nemcsak külsőleg gyógyít, gyomorégés esetén elég egy kis kanálnyit kikaparni a kocsonyás anyagból, máris gyorsan enyhíti a kellemetlen érzést és megnyugtatja a gyomor falát.

A legtöbb konyhában megtalálható a petrezselyem, ez a fűszernövény nem csak az ételek remek ízéért felel, de gyomrunkat is megnyugtatja. Reflux és egyéb gyomorbántalom esetén nem ajánlott a fűszeres étkezés, azonban a petrezselyem kivételt képez ez alól. Évszázadok óta ismert a gyógyító ereje, azonban napjainkban leginkább, csak ételízesítésre használják. Rágjunk el naponta néhány levél, nyers és friss petrezselyemzöldet, mely nem csak megnyugtatja gyomrunkat, de segíti az emésztési folyamatokat is.

(Forrás: 12csillagjegy.hu l kép: pixabay.com)