Jump to content

Készíts farsangi fánkot!

2018. 02. 15. 10:36

A farsang szó eredete az osztrák „fasching” és az olasz „carnevale” szavakból ered, mindkettő a böjtre, vagyis a húsfogyasztás elhagyására utal. A farsangi mulatságok éppen ezért, a húsvéti böjtölés előtti időszakra esnek, ugyanis a bálokból, mulatságokból nem hiányozhatnak a különféle finomabbnál, finomabb falatok. 

Honnan ered a farsangi fánk?

A farsangi fánk megszületéséről számtalan mende-monda kering, a legismertebb Bécsből ered, ahol egy véletlen során fedezték fel ezt a finomságot. A történet szerint, egy osztrák pék, Krapfen, halála után, a családi pékség felesége kezébe került. Krapfen péksége legendásan híres volt a különleges, friss, illatos és finom péktermékeiről. Azonban a pék halála után, az asszony nem tudott mindent kézben tartani, így előfordult, hogy a betérő vendégek üres kézzel és csalódottan távoztak. (Nem készültek el időben az ételek, máskor nem volt belőlük elég). A vásárlók az egyik alkalommal, egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné annyira felbosszantotta magát, hogy egy darab kenyértésztát az egyik vásárlóhoz akart hajítani. A tészta azonban a kályhán lévő forró zsírral teli serpenyőbe esett. Ahol pillanatok alatt megsült. Ennek a véletlennek köszönhetően készült el az első „híres” fánk.

Kutatások szerint, már az ókori Egyiptomban készítettek a mai fánkhoz hasonló csiga alakú süteményeket. Magyarországon azonban Mátyás király felesége honosította meg ezt az ünnepi csemegét.

Minden nemzetnek megvan a maga fánkja, próbáld ki őket!

A francia konyha számos ételkülönlegességnek köszönhetően vált híressé, a francia fánkot Marie Antoinette ismertette meg az emberekkel, ugyanis miután egy bálon megkóstolta egyből az egyik kedvenc étele lett. A fancia fánk a beignet, annyiban különbözik a mi fánkunktól, hogy az elkészült fánktésztát nem kör alakúra, hanem négyszögletesre szaggatják és így sütik ki.

A görögöknek is megvan a saját nemzeti fánkuk, ez a loukumadesz (lukumádesz), a görög fánkocskák íze és állaga hasonló a magyar fánkéhoz, azonban a görögök a süteményeiket előszeretettel ízesítik citrommal és naranccsal. A görög fánkot nem lekvárral hanem sziruppal öntözik meg, és így szolgálják fel.

Hozzávalók:

  • 8dkg vaj
  • 3,5 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál narancshéj
  • 25 dkg liszt
  • 5 tojás
  • Olívaolaj vagy étolaj a sütéshez

Sziruphoz

  • 20 dkg cukor
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • fahéj
  • porcukor

A vizet felforraljuk a vajjal, sóval, narancshéjjal és a cukorral, majd lassú tűzön fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. Állandó kevergetés mellett várjuk meg, hogy a tészta elváljon az edény aljától. Ezután adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. A kész masszából formázzunk gombócokat és bő, forró olajban süssük ki. A kész fánkokat tegyük papírtörlőre, hogy az olaj le tudjon csöpögni róluk. A szirup készítésekor forraljuk össze a cukrot a vízzel és citromlével, forraljuk 10-15 percig, majd a kész sziruppal locsoljuk meg a fánkokat. Citrommal, fahéjas porcukorra tálaljuk.

A spanyolok különleges édessége a churros, mely íze, a mi csöröge fánkunkhoz hasonlítható leginkább. A fánk különlegessége, hogy tésztáját csillagcsövű habzsákon keresztül nyomják a forró olajba.

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet 1 késhegynyi só
  • 12 dkg finomliszt
  • 4 szobahőmérsékletű tojás

Forraljuk össze a tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Miután a vaj megolvadt, a cukor feloldódott adjuk hozzá a lisztet. Keverjük addig a hozzávalókat, még össze nem áll a massza. A churros tésztáját tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a tojásokat, majd robotgép segítségével keverjük össze. Forró olajba tegyünk a kész tésztából kb. 10 cm-es csíkokat, melyeket csillagformával nyomjunk ki. A tésztát 3-4 perc alatt süssük aranybarnára, végül fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Végül,de nem utolsó sorban az amerikaiak nagy kedvence a lyukas közepű fánk a donut, melyeket számtalan formában, ízben, színben lehet megvásárolni az amerikai doughnut shoppokban.

Hozzávalók:

  • Fél kiló liszt
  • 5dk élesztő
  • 4dl tej
  • 10dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10dkg (puha) vaj
  • Fél citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Díszítéshez

  • Ételfesték
  • cukormáz
  • gyöngyök
  • csokireszelék, stb.

A tejet öntsük egy tálba, tegyünk bele egy kanálnyi cukrot, lisztet és morzsoljuk bele az élesztőt. Majd futtassuk fel az élesztőt.

Ha az élesztő megkelt, adjuk hozzá az összes hozzávalót és keverjük simára. Ha a tészta megkelt, helyezzük olajozott fánksütőbe, ha ilyen, nincs akkor a hagyományos fánkhoz hasonlóan szaggassuk ki, de a közepére szaggassunk lyukat. A fánkot olajban és sütőben is egyaránt kisüthetjük. A kész fánkokat ízlés szerint, tetszőlegesen díszíthetünk cukormázzal, olvasztott csokival, stb.A fánk legyen az hagyományos, vagy különleges cukorral, lekvárral, öntettel egyaránt kiváló. Számtalan lehetőségünk van elkészíteni a farsangi fánkokat, csak a kreativitásunk szabhat neki határt.

 

 

(Forrás: 12csillagjegy.hu l kép: pixabay.com)