Jump to content

Gyógynövények a torokfájás kezelésére

2017. 11. 18. 18:32

A téli időszakban gyakori a torokfájás, a kaparó égető érzés, a száraz vagy váladékozó köhögés. Gyógynövényekkel eredményesen kezelhetjük, megszüntethetjük a kellemetlen érzést. Fogyaszthatjuk őket tea, szirup, pasztilla, cukorka formájában, illetve gargalizálhatunk is velük. Mely gyógynövényeket és milyen dózisban használjuk, és hogyan készítsünk házi szirupot?

Kakukkfű

A kakukkfű váladékoldó, baktériumölő, fertőtlenítő és görcsoldó hatású is, így görcsös köhögéseknél is segít. A legjobb, ha már a köhögés kezdetén, a toroknyálkahártya nedvesen tartása végett kakukkfüves cukorkát, pasztillát szopogatunk.

Ha teát készítünk belőle 2 teáskanál kakukkfűt öntsünk le fél liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni egy negyedórát, majd szűrjük le. Édesíthetjük mézzel, és a nap során egyenletesen elosztva fogyasszuk el.

A teával gargalizálhatunk is: fertőtleníti a szájüreget, nyugtatja a gyulladt torkot.

Zsálya

A zsályatea ugyancsak váladékoldó, valamint csillapítja a torok- és a mandulák gyulladását is.

Teakészítéshez egy teáskanál zsályafüvet öntsünk le egy pohár forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni tíz percig. Naponta 2-3 pohárral fogyasszunk belőle. Kesernyés íze miatt a gyerekek valószínűleg nem lesznek rá nyitottak.

A testmeleg vagy hideg teával ajánlott gargalizálni is, akár kétóránként is megismételhetjük.

Amire figyeljünk

Nem ajánlatos túl sokat fogyasztani a zsályából, mert csersavai és keserűanyagai az enzimműködést serkentik, így megzavarhatják az emésztőrendszert. Ha akár enyhe melléktüneteket az ajkak vagy a száj gyulladását okozna, ne alkalmazzuk, vagy csökkentsük az adagot, és tájékoztassuk orvosunkat, mint ahogy arról is, ha a panaszok a növény alkalmazását követő két hét során nem javulnának. Terhes illetve szoptató nők ne fogyasszák! Kétéves kor alatti gyermekeknek gyógyszermennyiségű zsályát ne adjunk! Nagyobb gyermekek, illetve 65 évesnél idősebbek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak és csak szükség esetén térjenek át az erősebbekre. A zsálya tömény illóolaja toxikus anyagokat tartalmaz, melyek görcsös rángásokkal járó panaszokat okozhatnak, ezért lenyelni nem szabad.

Lándzsás útifű

Nyálkaoldó és köhögéscsillapító hatású. Forrázunk le 2-3 deciliter vízzel 2 teáskanál lándzsás útifüvet, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 pohárnyit fogyasszunk belőle. Ezt a teát is használhatjuk toroköblítésre, gargalizálásra is.

A gyerekek főleg a szirup változatát kedvelik, amelyet házilag is elkészíthetünk. Készítsünk teát 3 dl vízből és egy marák lándzsás útifűből. A már elkészített teát forraljuk fel újra, és sűrítsük be 150-200 gramm mézzel. Naponta 1-2 evőkanállal fogyasszunk belőle.

Izlandi zuzmó

Az izlandi zuzmó szintén csillapítja a köhögést és csökkenti a gyulladást, valamint száraz köhögéseknél is segít. Gyerekeknek elsősorban pasztilla vagy szirup formában ajánlott, de szárított formában is megvásárolható.

Teakészítésnél 1-2 teáskanálnyi szárított zuzmót öntsünk le 3 dl hideg vízzel, majd lassan forraljuk fel, és szűrjük le. Naponta 2-3 pohárral fogyasszunk belőle, légúti hurutoknál ízesítsük mézzel. Gargalizálhatunk, öblögethetünk is vele.

Borostyán

Makacs, görcsös köhögés, krónikus hörghurut esetén segíthet a borostyán, amely nemcsak antibakteriális, köhögés- és gyulladáscsillapító, köptető és nyákoldó hatású, még enyhe görcsoldó is.

Szirup, kivonat formájában is kapható, de leveléből teát is készíthetünk. Fél-egy teáskanál szárított borostyánlevelet öntsünk le három deciliter forrásban lévő vízzel és hagyjuk állni tíz percig. Naponta 3 csészényit fogyasszunk belőle.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: pixabay.com)