Jump to content

Gesztenyés finomágok

2017. 10. 06. 10:15


A cikksorozat első részében a gesztenyét mutattuk be és elárultunk róla néhány, talán nem mindneki által ismert érdekességet. A második részben recepteket ajánlunk, melyeket érdemes kipróbálni!

Gesztenyés-meggyes pohárkrém

Hozzávalók

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 üveg meggybefőtt (lehet rumos is)
  • A vaníliakrémhez:
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ek kristálycukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • A tejszínes-csokoládékrémhez:
  • 6 dkg csokoládé (jó minőségi, akár 70 százalékos)
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés

A gesztenyemasszát nyomjuk át a krumplinyomón (vagy közvetlenül a hűtőből kivéve ameddig még elég hideg, reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn).
A meggybefőttet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
Ezután az előkészített poharakba osszuk el a lecsepegtetett meggyet, majd kanalazzuk rá a gesztenyemasszát.
A vaníliakrémhez a pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és a maradék tejet.
Ezután állandó kevergetés mellett, kisebb lángon főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen.
A Hulalát (vagy habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre (ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá, mert különben összeesik a hab).
Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként keverjük hozzá az előzőleg kemény habbá vert Hulalát (vagy habtejszínt).
Az elkészült krémet ezután kanalazzuk rá a poharakban lévő gesztenyemassza tetejére.
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk össze, majd vegyük le a gőzről és hűtsük ki.
Ezután kanalazzuk rá a poharakban lévő krém tetejére, szórjuk meg gesztenyével és helyezzünk rá ízlés szerint meggyet, majd úgy kínáljuk.

Nagyi gesztenyés tekercse

Hozzávalók

  • 18 dkg sütőmargarin (Rama)
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl rum
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 1-2 kiskanál keserű kakaópor (minél sötétebb színű)
    A krémhez:
  • 25 dkg gesztenyemassza (fagyasztott)
  • 12 dkg sütőmargarin (Rama)
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1-2 kiskanál rum
  • 1 kiskanál kókuszreszelék
    A tetejére:
  • 10 dkg tortabevonó étcsokoládé

Elkészítés

A kekszet a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel meg a kakaóval összedolgozzuk (akkor jó, amikor a cukor elolvadt benne) és félretesszük, amíg elkészül a krémje.
Ehhez a szobahőmérsékleten fölengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, vagy villával jól összetörjük, és a margarinnal, a cukorral, a rummal meg a kókuszreszelékkel addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad benne.
Egy tiszta konyharuhát megvizezünk, kiterítjük, és a kekszmassza felét egy vízbe mártott késsel kenegetve kb. 20x25 cm-es téglalappá formáljuk rajta. A gesztenyetöltelék felét rásimítjuk, majd a konyharuha segítségével fölgöngyöljük. A másik tekercset is ugyanígy készítjük el, majd legalább 1órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Végül a tetejét olvasztott csokoládéval vékonyan (ha vastag rajta a csokoládé, nem lehet felszeletelni a puha tésztát) bevonjuk. Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük föl, és kínálhatunk hozzá tejszínhabot is. Hűtőszekrényben hosszú ideig eláll, és nagyon finom.




(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: pixabay.com)