Jump to content

A tökéletes tea elkészítése

2017. 09. 27. 15:25

Ahogy közeleg a hűvös ősz és a hideg tél, úgy váltunk a hidegről a meleg italokra. A hideg jeges limonádét feltváltja a gőzölgő, forró tea, azonban ne úgy gondoljunk a teaivásra, mint folyadékpótlásra. A teázás több mint egy filtert belelógatni egy csészébe, majd kihalászni pár perc múlva, végül futtába meginni.A teaivás egy szertartás, amelyet kössünk egy napszakhoz, amikor egy picit megpihenünk.Eláruljuk a tökéletes teakészítés titkát.

A tea minden fajtája (fehér-, zöld-, fekete tea) tele van antioxidánsokkal, polifenolokkal, melyek semlegesítik a szabadgyököket, jót tesznek a vérnyomásnak. A tea másképp szívódik fel, mint a kávé, hatása hosszabb ideig tart és nem is olyan lórúgásszerű.

A tökéletes teát nem nehéz elkészíteni, de sok mindenre oda kell figyelni. Legfontosabb természetesen a minőségi alapanyag, a legjobb a szálas tea használata, de filteres teánál is figyelj oda, hogy ne törmelék lapuljon zsákocskába. A tea minőségét a víz is nagyban meghatározza, a legjobb szűrt vizet használni hozzá, esetleg forrásvizet.

A tealeveleket, egy főre egy teáslanállal számolj, szórd egy porcelán vagy kerámia teáskannába. A vizet forrald fel, majd öntsd rá a tealevelekre, és fajtától függően 3-5 percig áztasd, végül öntsd át a csészébe és fogyaszd el. A teakóstolók megszagolják a kiázott leveleket és magát a teát is, illetve ellenőrzik a színét. Az igazi ínyencek magában isszák a teát, de ha valaki szeretné ízesíteni, akkor válasszon természetes dolgokat, mézet, valódi citromlevet, zsírosabb tejet, esetleg fűszereket. Ha a fekete teádba fahéjat, szegfűszeget tennél, azt a forrázás előtt tedd. Ha elkészült akkor már csak élvezned kell az ízeket.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; femina.hu; kép: pixabay.com)