Hozzávalók
- 5 db csípős paprika
- 2 kg paradicsom paprika vagy kápia paprika
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 db közepes zeller
- 8 db hagyma
- 5-6 kg paradicsomból paradicsom lé
- 10 db szegfűszeg
- 5 db szegfűbors
- 1 dl borecet
- 3 evőkanál só
- 3 babérlevél
- 1,5 dl olaj
- ízlés szerint őrölt fekete bors
Elkészítés:
Húsdarálón kétszer ledaráljuk a nyers zöldségeket. Olajon megpároljuk a hagymát, majd amikor már puha, hozzáadjuk a többi zöldséget. Ráöntjük a paradicsomlét, beletesszük a babért, szegfűszeget, szegfűborsot, majd kb. egy órát főzzük. A végén fűszerezzük a zakuszkát cukorral, ecettel, ezekkel is forraljuk még az ételt. A munka utolsó előtti fázisaként merülő mixerrel kicsit krémesítjük az elkészült szószt. Nem kell péppé zúzni, jó, ha vannak benne nagyobb darab zöldségek is. Üvegekbe töltjük és a tetejére egy evőkanálnyi olívaolajat teszünk, ami légmentesen lezárja és konzerválja a zakuszkát. Néhány percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztban kidunsztoljuk.
TIPP: A fűszereket tegyük tüllbe vagy teatojásba, hogy ne kelljen a végén egyenként kiszedegetni a tűzforró ételből.