Őszibarack
Nincs is talán jellemzőbb nyári gyümölcs a lédús baracknál. Igazi júliusi-augusztusi kedvenc, és nemcsak finom, de nagyon táplanyagdús is. Egy közepes méretű őszibarack mindössze 60 kalóriát tartalmaz, és 20 különböző mikro- és makrotápanyagot, mint például a rostokat, az A-, C-, E-vitamint, káliumot és cinket. A barack ráadásul zsír-, só-, koleszterin- és tranzsírmentesek.
Nyersen a legjobb, de sokféleképpen elkészíthejük, finom, sütve, grillezve, serpenyőben elkészítve hús vagy halétel mellé, vagy egyszerűen csak megszórva fahéjjal igazi bűntudat nélkül élvezhető desszert.
Mangó
Több, mint 20 létfontosságú vitamint tartalmaz, ezért jól beilleszthető az egészséges étrendbe. Egy csésze friss mangó biztosítja a napi C-vitamin-szükséglet 100 százalékát, ezáltal erősíti az immunrendszerünket, jót tesz a fogaknak és az ínynek, valamint támogatja a bőr egészségét azáltal, hogy elősegíti a kollagén képződését. A mangó ráadásul rostokban is igen gazdag.
Ehetjük frissen, vagy fagyasztva, sorbet formájában. Valamint köretként is fogyasztható, ha összekeverjük feketebabbal.
Cseresznye
A cseresznye szezonja júniustól augusztusig tart, érdemes kiélvezni ezt a három hónapot. A cseresznye sok rostot és káliumot tartalmaz, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, hiszen egy csésze csak 100 kcal. Tanulmányok szerint segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Ráadásul ez a gyümölcs csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. A legjobb ízű cseresznye nagyszemű, gömbölyded, kemény, és gazdag színű és aromájú. Desszertekhez, öntetekhez is kiváló.
Sárgadinnye
Édes és zamatos illatú gyümölcs, a legjobbak szezonja júniustól szeptemberig tart. Egy csésze sárgadinnye csak 50 kalóriát tartalmaz, rostot, káliumot, C-vitamint, béta-karotint tartalmaz, és magas, kb. 90 százalék a víztartalma. Úgy lehet a legjobbat kiválasztani, ha illat alapján dönt.
Eper
Az eper igazi szezonja áprilistól júniusig tart. Nyolc közepes földieper több C-vitamint tartalmaz, mint hasonló mennyiségű narancs, ráadásul gazdag jótékony antioxidánsokban, káliumban, folsavban és rostban. Egy tanulmány szerint, aki heti kétszer epret eszik, az agya egészségéért is tesz, hiszen, lelassíthatja akár 2,5 évvel a kognitív hanyatlást. Nyersen fogyasztva a legfinomabb, de jó salátákhoz, öntetekhez vagy a reggeli joghurtba, zabpehely mellé.