Jump to content

Böjti receptajánlat I.

2017. 03. 22. 09:34



A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató, egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idő alatt.

Hiszen itt vannak nekünk a gabonafélék, amelyek tulajdonképpen az egészséges táplálkozás alapját képezik. A hét fő gabona: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica és a búza, de például az amaránt is ide tartozik, ami manapság már kisebb üzletekben is beszerezhető.

A régi korok embere, aki még összhangban élt a természettel, a hét napjaihoz különböző minőségeket, és az ennek megfelelő ételeket párosította.

Úgy tartották, hogy a hét napjai a bolygókkal, és a bolygóknak megfeletetett istenségekkel állnak szoros kapcsolatban. Minden gabona a Nap gyermeke, ám mivel a Naprendszer bolygói mind más és más hatással vannak a gabonafélékre, a különböző gabonák eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért:

  • hétfőn, a Hold napján rizst ettek
  • kedden, Mars napján árpát
  • szerdán, Merkúr napján kölest
  • csütörtökön, Jupiter napján rozst
  • pénteken, Vénusz napján zabot
  • szombaton, Szaturnusz napján kukoricát
  • és végül vasárnap, a Nap napján  búzát.

Hús nélküli receptötletek

Zöldséges és gombás gabonakása (4 személyre):

  • 25 dkg rizs / köles / hajdina / árpa / búza
  • 15-25 dkg zöldség vegyesen, pl.: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, cukkíni, zöldborsó, kukorica, karfiol, padlizsán, húsos paprika, gomba, apró zöldbab, wok-keverék, stb.
  • 4 ek olaj
  • 2 ek apróra vágott vöröshagyma
  • petrezselyemzöld, rizottókhoz készült fűszerkeverékeksó esetleg szójakockából készült ragu vagy szója virsli

Ha árpából, búzából vagy barnarizsből készítjük a kását, 6-8 órával előtte (éjszakára) áztassuk be a gabonát. Meleg olajban fonnyasszuk meg a felaprított vöröshagymát, tegyük rá az egyforma, kicsi kockákra vágott gombát és vagy sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Öntsük fel annyi vízzel vagy zöldséglevessel, amennyi elfedi. Mikor félig megpuhultak, hozzátehetjük a puhább zöldségeket, pl. cukkínit, padlizsánt, kukoricát, zöldborsót, stb. és az egészet puhára főzzük, de nem szétfőzzük.

A rizst vagy egyéb gabonát egyszerűen megfőzhetjük sós vízben vagy zöldséglevesben, majd ehhez keverhetjük a zöldségkeveréket. De készíthetjük úgy is, hogy az olaj felén enyhén átpirítjuk a gabonát, majd súlyának megfelelő kétszeres, esetleg két és félszeres mennyiségű forró, sós vízzel felöntjük, beleteszünk egy negyednyi vöröshagymát, tetszőleges fűszerekkel ízesítjük és puhára főzzük. Vigyázzunk, mert mindegyik gabonafajta különböző mértékben duzzad meg, így eltérő mennyiségű vizet igényelhet. Különösen a kölessel vigyázzunk, mert nagyon hajlamos szétfőni és akkor vízből súlyának akár 2,5 – 3- szorosát is felveszi! Minden kásafőzés alapszabálya, hogy gyakran kell kevergetni, és ha szükséges, a vizet pótolni.

Ha „egytálat” szeretnénk készíteni, használjunk több zöldséget, vagy keverjünk a kásába – külön elkészített – szójaragut, vagy kevés olajban megpirított szója virslit. Nagyon jól illik a gombás és zöldséges gabonakásákhoz a gombamártás akár friss, akár szárított gombából, akár gombaleves porból készítjük.

Hagyományos paprikás krumpli (4 személyre):

  • 1,2 kg burgonya
  • 4 ek olaj
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3 ek lecsó
  • 1 gerezd fokhagymasó, köménymag

A vöröshagymát apróra vágjuk, és forró olajban aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a fűszerpaprikát és elkeverjük. Beletesszük a karikákra vágott burgonyát és állandóan kevergetve kicsit összepirítjuk. Sót, köménymagot, zúzott fokhagymát és lecsót adunk hozzá, felöntjük annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, és puhára főzzük.

Ha nem csupán köretként szeretnénk fogyasztani, aki szereti, főzhet bele szója virslit vagy gabonakolbászt. Még laktatóbb lesz az étel, ha tarhonyát is főzünk bele. Savanyúsággal vagy friss salátával nagyon egyszerű fogás ebédre, vacsorára.

Kókuszos zabkása (3-4 személyre):

  • 1 teli bögre (250 ml-es) apró szemű zabpehely
  • 0,5 bögre kókuszreszelék
  • 2-2,5 bögre kókusztej *
  • csipet só (elhagyható)
  • egy kevés cukor (ízlés szerint, a kókusztej cukortartalma is elégséges lehet)

Az összetevőket egy lábasba öntjük, alaposan átkeverjük és feltesszük főni. Miután felforrt lassabb tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 perc alatt készre főzzük.
Ez a kása laktatóbb, mint az aszalt gyümölcsös változat.

* Ha sűrű kókusztejet vettünk, hígítsuk fel vízzel kókusztej: víz 2:1 arányban. Ha nincsen kókusztejünk, elkészíthetjük semleges ízű növényi tejjel is, pl. natúr rizstejjel.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; kép: google)