Jump to content

Fejfájásra, gyulladásra kapor!

2016. 08. 01. 10:13

A kapor nem csak a tökfőzelék nélkülözhetetlen összetevője, de számos panaszra is gyógyírt jelent. Lássuk,milyen panaszok kezelésére, enyhítésére használhatjuk!

A Közel-keletről származik, de ma már az egész világon ismerik és használják. Az ókori Egyiptomban fejfájás ellen használták, Rómában a gladiátorok kapor olajjal dörzsölték be magukat, hogy sebesülés esetén elkerüljék a gyulladásokat.

Mi mindere használhatjuk?

Nagyanyáink sok problémát orvosoltak, vagy a mai napig orvosolnak a kapor termésével. Előszeretettel alkalmazzák görcsoldó hatása miatt. Hogy ezek hatása teljesen érvényesüljön, a termést felhasználás előtt egy mozsárban össze kell zúzni. Ma már étvágytalanság és álmatlanság esetén is használjuk, de gyomorpanaszok, felfúvódások és menstruációs fájdalmak kezelésére is alkalmas. A gyomorpanaszokat először kaporteával enyhíthetjük. Ajánlatos fűszerként alkalmazni szoptatós anyáknak, mert segíti a tejelválasztást. Megakadályozza a test vizesedését, mert vízhajtó hatása van. Enyhíti a gyomorgörcsöket, megakadályozza a felfújódást. Fejfájás ellen is hat. Olajos borogatásként fekélyre, kelésre is használhatjuk.

Fontos! Érdemes még frissiben felhasználni, hiszen minél frissebb a kapor, annál ízletesebb. A szárított kapor sokat veszít aromájából és gyógyító erejéből.

Kaportea
Két teáskanálnyi kaporlevelet önts le egy csésze forró vízzel, majd hagyd állni öt percig. Leszűrve 2-3 csészényit fogyassz naponta.

Kaporolaj
Két maréknyi kaprot önts le fél liter tiszta olíva olajjal. Az edényt zárd le, és állítsd meleg helyre. Két hét után szűrd le, hűvös, sötét helyen tárold. Fejfájás elleni bedörzsölésre használhatod. Tegyél pár cseppet egy kockacukorra, így vedd be, ez enyhíti a gyomorproblémákat.

Forrás: astronet.hu; Kép forrása: pixabay.com