Jump to content

Van egy másik Föld is a Naprendszerben?

2023. 10. 04. 18:20

Másfélszer vagy akár háromszor akkora, mint a Föld, és akár ötszázszor olyan messze is lehet a Naptól, mint a mi bolygónk: a The Astronomical Journal című amerikai csillagászati szaklapban megjelent tanulmány szerint nem zárható ki egy eddig ismeretlen bolygó létezése Naprendszerünk külső, gázbolygók és üstökösök által „lakott” részén.

Forradalmasíthatja a Naprendszer kialakulásáról szóló elméleteket a több kutató által publikált tudományos cikk: a szerzők szerint erősen valószínűsíthető egy kilencedik, a Földhöz hasonló méretű bolygó létezése a külső Naprendszerben.

Furcsaságok a Kuiper-övben

Patryk Sofia Lykawka és Takashi Ito, a Kindai Egyetem, illetve a Japán Csillagászati Obszervatórium munkatársai az Amerikai Csillagászati Társaság az American Astronomical Society által Washingtonban kiadott The Astronomical Journalban megjelent cikkükben összegezték az új bolygóval kapcsolatos kutatásaikat. A cikket többek között asciencealert.com foglalta össze.

A tudósok főleg a Naprendszer egyik régóját, a Kuiper-övet tanulmányozták. Az itt található objektumok mozgása, „viselkedése” utalhat ugyanis a feltételezhető égitestre.

Ez az övezet a külső Naprendszerben a Neptunusz pályáján túl található, korong alakú régióra, amelyben számos törpebolygó is kering. Közülük a leghíresebb a Plútó, melyet 1930-as fölfedezésétől kezdve 2006 augusztusáig a Naprendser kilencedik bolygójaként tartottak számon, ám azóta a törpebolygókhoz sorolják.


A Kuiper-övben számos, úgynevezett Neptunuszon túli objektum található. Ezek a Neptunusz pályáján levő, illetve azon túl keringő égitestek. A Plútó is ebbe a csoportba tartozik.

A kis, vörös bizonyíték

Ilyen objektum például a Michael Brown csillagász által 2003-ban felfedezett Sedna, egy gömb alakú, vörös törpebolygó, amely mintegy 40 földi nap alatt fordul meg önmaga körül. A régóta potenciális bolygónak tartott Sedna a cikk szerzői szerint bizonyíték egy, a Földhöz hasonló méretű bolygó létezésére.

A kutatók a Sedna és más, Neptunuszon túli objektumok pályája egy Föld méretű bolygó lehetséges jelenlétéhez kapcsolódik.

A kutatócsoport által elvégzett és a cikkben ismertetett több szimuláció szerint a lehetséges bolygó 1,5-3-szor nagyobb lehet a Földnél és a Naptól 250-500 csillagászati egységre található.

(A csillagászati egység a Földnek a Naptól mért átlagos távolsága, ami majdnem 150 millió kilométer – a szerk.)

A Naprendszernek ez egy kevéssé ismert része; a Plútó például a naptól 40 csillagászati egységre helyezkedik el, a Kuiper-öv 30 csillagászati egységnyire található.

Ferde pályán

Patryk Sofia Lykawka és Takashi Ito szerint a feltételezett bolygó mozgása magyarázatot adhat Neptunuszon túli objektumok sajátos viselkedésére is.

Ez a bolygó a tudósok szerint ha ez a bolygó egy úgynevezett „ferde” pályán halad, a Kuiper-öv objektumainak számos sajátosságát megmagyarázhatja,

így például – minta azt a sciencealert.com is idézi – „a Neptunusz gravitációs hatásán túli pályákon haladó objektumok nagy száma, a számos, nagy hajlásszögű objektum jelentős számú csoportja és néhány szélsőséges, extrém pályájú objektum létezése”.

Beláthatatlan – ma még

A tudósok szerint a Kuiper-öv égitesteinek vizsgálata megerősíti egy korábban felfedezetlen bolygó létezését a külső Naprendszerben. A kutatások a Neptunuszon túli objektumok új. eddig ismeretlen csoportjának létezését is előre jelzik”. Elképzelhető tehát Naprendszeren belül, mintegy 150 csillagászati egységre egy „gravitációs csoportosulás”

Ha az emberiség eljut arra a technikai szintre, hogy a teleszkópok és észlelési technikák által vizsgálható lesz ez a régió, akkor akár megfigyeléses úton is bizonyítható lesz a kilencedik bolygó jelenléte.

(Forrás: 12csillagjegy.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)