Jump to content

A horoszkópok és az érzelmi intelligenia

2021. 05. 19. 16:08

Vajon mennyire fejlett az érzelmi intelligenciád? Mennyire vagy empatikus típus? A horoszkópból pontosan kiderül, mely csillagjegyek EQ-ja a legfejlettebb, és kik azok, akik kevésbé érettek érzelmileg. Vajon hányadikként szerepelsz a listán?

Mennyire tudod beleélni magadat mások helyzetébe? Tisztában vagy egyáltalán a saját érzéseiddel? Tudod kezelni az érzelmeidet? Már ez a pár kérdés is rávilágít, milyen az  érzelmi intelligenciád. Az EQ valójában azt a képességet mutatja, milyen jól tudod megérteni, kezelni a saját érzelmeidet, illetőleg hogyan állsz másokhoz. Akinek fejlettebb ez a képessége, érzékenyebb más emberek érzéseire, szorosabbak, tartósabbak lehetnek az emberi kapcsolatai, de alapból is könnyebben ismerkedik. Nos, csillagjegyedet vajon hányadik helyre sorolta a horoszkóp?

1. Halak

 

Kétségtelenül a legérzelmesebb, legempatikusabb csillagjegy a Halak, akinek érzelmi intelligenciája valójában a fellegekben jár, átérzi mások helyzetét, törődik a környezetében lévők problémáival. Ha bárkinek valamilyen gondja adódik, a Halak kész azonnal a segítségére sietni. Képes mélyen beleélni magát a másik ember helyzetébe, ami egyúttal azt is jelenti, érzelmileg ő is megszenvedi, és mélyen átéli a szituációt.

2. Rák

 

A lista második helyezettje a Rák, aki képes mindenki helyzetébe beleélni magát, ám hajlamos lehet picit túlbogozza a szálakat. Mindent alaposan elemez, és megfigyel. Érzelmi intelligenciájának köszönhetően könnyen kiismeri magát mások érzésen, így könnyen tud segíteni is. Kívülről sokkal erősebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Igazság szerint ő is nagyon érzékeny, emiatt könnyen ki lehet hozni a sodrából. Teljesen átérzi mások helyzetét, lelkileg őt is megviselheti a többiek problémája.

3. Mérleg

 

A Mérleg érzelmi intelligenciája is nagyon fejlett, ám ez csak azokban a helyzetekben érhető tetten, amikor képes határozottan dönteni… ez viszont nem történik meg túl gyakran. Tulajdonképpen a végső szó kimondása előtt az összes lehetséges helyzetet végigzongorázza, számba vesz minden elképzelhető következményt, s csak ezt követően határoz. Ha rosszul dönt, az hosszú ideig álmatlan éjszakákat okoz számára. S időnként éppen ez az oka, hogy nem képes fátylat borítani a múltra.

4. Ikrek

 

Az Ikrek nem igazán képes kontrollálni az érzéseit, ha valami bosszantja, az mindenki számára világos lesz. Ha titkolni próbálná, az aggódása, a csalódottsága, a haragja utat tör magának. Túlreagál egyes helyzeteket, magát okolja mások rosszkedve miatt. Érzelmi intelligenciája elsősorban a kommunikációs és hallgatási képességeiben mutatkozik meg. Bárki kisírhatja bánatát a vállán, hiszen tényleg nagyon figyelmesen meghallgatja őt. Kiválóan olvassa a testbeszédet, s már messziről kiszúrja, ha valaki érzelmileg nincs a legjobb állapotban.

5. Szűz

 

A Szűz inkább elemző, mintsem érzelgős típus. Előszeretettel mérlegeli, analizálja a problémákat, miközben próbálja kizárni az érzelmeket. Érzelmi intelligenciája mégis fejlettebb, mint amilyennek kívülről tűnhet. Nagyon kritikus önmagával, a hibákat is mindig magában keresi. Pontosan tudja, mi a fontos számára, s mire nem érdemes energiát pazarolni, s amiben valóban hisz, azért képes bármit megtenni. A sorrendben azért nem kerül előrébb, mert ha kudarcot vall, előszeretettel marcangolja önmagát ahelyett, hogy a sikertelenségből tanulna.

6. Skorpió

 

Tény és való, a vizes csillagjegyek érzelmi intelligenciája a legerősebb, ami a Skorpió esetében mégis picit sántít, méghozzá egyetlen „apróság”, a bosszú miatt. Az érzelmi intelligencia egyik fokmérője ugyanis, hogy az egyén képes maga mögött hagyni a múltat. Nos, a Skorpió ezt a lécet nem ugorja át. Nyíltan kimutatja érzelmeit, s bárki is visszaél a sebezhetőségével, azon szinte bizonyosan bosszút áll. Ha el tudná engedni a fájdalmat, a revans iránti érzéseket, az ő érzelmi intelligenciájára nem lenne panasz.

7. Bak

 

A Baknak nincs ideje az érzelmekre. Amikor lelkileg mélypontra kerülsz, még csak véletlenül se nála keress vigaszt. Nem arról van szó, hogy nem érdekli mások lelkiállapota, csupán jobban szeret a tényeknél maradni és terveket szőni. Érzelmi intelligenciája persze neki is van, hiszen mielőtt bármit is csinálna, alaposan átgondolja a dolgokat, ami fontos eleme a fejlettség szintjének. Remek ötleteket, tanácsokat ad, ám könnyen elveszíti a türelmét, s faképnél hagy, ha nem hallgatsz rá. Összegezve, érzelmi intelligenciájuk fejlettsége valahol középúton található…

8. Bika

 

A Bika kiváló problémamegoldó. Együtt érző típus, ám ezt az oldalát nem igazán mutogatja. Amikor problémával fordulnak hozzá, igyekszik a lehető legjobb tanácsot adni. A gondot az jelenti, hogy nem igazán képes a másik helyébe beleélni magát, ezért ha tanácsot is ad, azt leginkább a saját szempontjai szerint teszi. Ha pedig a másik ember nem hallgat rá, nem ért egyet a javaslattal, könnyen megbántódik, és egyszerűen faképnél hagyja a másikat.

9. Oroszlán

 

Az Oroszlán inkább önmagával van elfoglalva, mint másokkal, ami érzelmi intelligenciájában is megmutatkozik. Érzékeny, érzelmes, ám csak azokban a helyzetekben, amikor számára fontos személyről esik szó. Ha olyan ember szorulna segítségre, aki nincs a közvetlen körében, a kisujját sem mozdítja. Önbizalmát, magabiztosságát lehetetlen lehet kikezdeni, imád a középpontban tetszelegni, s meg van róla győződve, senki nem tudja nála jobban a dolgokat, és a világ alapból is csak körülötte forog.

10. Nyilas

 

A Nyilas magányos farkas, ami az érzelmi intelligenciájában is visszatükröződik. Őt nem igazán érdekli mások problémája, hiszen az empatikus képessége sem igazán érett. Valójában nem tud, mit kezdeni a panaszkodással, a problémákkal, de nem is tölt másokkal annyit időt, hogy mélyebben a lelkükbe, az életükbe lásson. Szívesen teszi, ami neki jót, ami őt érdekli, már pedig az érzelmi intelligencia egyik ismérve a másokra való figyelés is. Persze mindez korántsem jelenti, hogy ne lennének érzelmei, csak éppen nem nagyon vesz róla tudomást.

11. Kos

 

A Kos valójában élvezi a vitákat, ő soha nem rejti a szőnyeg alá a véleményét. Viselkedésével gyakran megbánt másokat, s nem meglepő, ha a többiek úgy gondolják, nem törődik mások érzéseivel. A helyzet az, hogy mindig fejest ugrik mindenbe, túlságosan elfoglalt, hogy megálljon egyetlen pillanatra is, és végiggondolja, viselkedése miként érintheti a másikat. Anélkül dönt, hogy bármit is mélyebben végiggondolna. Vezetői babérra tör, s ha ehhez az kell, hogy átlépjen másokon, vélhetően minden gond nélkül meg is teszi.

12. Vízöntő

 

Az érzelmi intelligenciát tekintve a sor végén kullog a Vízöntő, s nem azért, mert nem rendelkezik empátiával, hanem mert egyszerűen retteg az érzelmektől. Intelligenciát tekintve ő a legnagyobb zseni, de az érzelmeket egyszerűen nem tudja hová tenni. EQ-t tekintve gyermekcipőben jár. Nem véletlen, hogy az érzések helyett, folyamatosan az értelmi intelligenciáról tesz tanúbizonyságot. Nem hiába mondják, ő a legintellektuálisabb csillagjegy. Nagyon sok türelem kell hozzá, de azért ő is képes a fejlődésre, a tanulásra.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)