Jump to content

Teremtő napok

2020. 01. 27. 21:31

A teremtő nap nevet, mellyel az év négy napját illetik a buddhista hagyomány szerint, nem hiába kapták. Úgy tartják, az esztendő ezen napjain minden tettünk és gondolatunk tízmilliószoros energiával telítődik, és még többet vonz be önmagából az életünkbe.

Ha tehát pozitív dolgokra gondolunk, és jót cselekszünk, ezt hívhatjuk be, egyúttal kerülendő minden negatív gondolat és tett, szintén ebből az okból. A legközelebbi tízmilliószoros nap 2019-ben július 6-ára esik.

A tízmilliószoros napok vagy nagy Buddha-napok a tibeti kultúrában gyökereznek, a tibeti naptár legjelentősebb napjai. Minden ilyen napon Buddha életének egy-egy állomásáról emlékeznek meg, a csodatévő cselekedetekről, az első szentbeszédről, a végső megvilágosodásról és a mennybemenetelről.

Az első Buddha-nap a vajmécsesek ünnepe, a Chötrül Düchen. Ilyenkor a tibetiek jakvaj gyertyákat készítenek, és tesznek fa, virág vagy madár alakú mécsesekbe. Így emlékeznek meg Buddha csodatételeiről.

A második Buddha-nap a Saga Dawa Düchen, a születés, a megvilágosodás és a halál napja. Buddha földi születésének, majdan 35. évében való megvilágosodásának és végül a Nirvánába lépésének napja.

A harmadik Buddha-nap, mely ez évben most, július 6-án lesz, a Chöckor Düchen. Ezt más néven az imakerék ünnepének nevezik. Ekkor a tibetiek Buddha első szentbeszédére emlékeznek, a Négy Nemes Igazság tanára. Buddha az első szentbeszéddel kezdte beteljesíteni Indra és Brahma kérését, hogy tanítsa híveit.

A negyedik Buddha-nap, tibetiül a Lhabab Düchen Buddha mennybemenetelének ünnepe. Buddha ekkor az égbe ment, hogy ott az isteneknek is elmondja tanításait, és megköszönje édesanyjának, hogy segített neki az élet körforgásából kiszabadulni. Mivel azonban földi hívei visszavárták, kívánságukra Viskakarma isten létráján Buddha visszatért a halandó emberek világába.

A július 6-i tízmilliószoros nap után az esztendőben már csak egy ilyen nap lesz, november 18-án. Érdemes odafigyelni, hogy ezeken a napokon életünk kedvező tényezőire, pozitív oldalára koncentráljunk, és azokra a jó célokra, amelyeket el szeretnénk érni. Amennyire csak lehet, kerüljük a negatív gondolatokat, így téve érte, hogy pozitív jövő elé nézhessünk, és tízmilliószoros erővel vonzzuk életünkbe, örülhessünk majd a számunkra kedves, boldogító dolgoknak. Ezek akkor is jót tesznek, ha nem hiszünk a sokszorozó napokban.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)