Jump to content

Lelassulhat, sőt, meg is állhat egyszer az idő: ijesztő a kutatók feltételezése

2018. 05. 06. 09:55

Volt olyan pillanatod, hogy azt kívántad, bárcsak megállna az idő? Spanyol tudósok szerint valóra válhat az álmod. Igaz, csak évmilliárdokon belül. Ekkor ugyanis az idő egyszerűen megállhat.

A Baszkföldi Egyetem és a Salamancai Egyetem kutatói közösen, Jose Senovilla professzor vezetésével fogalmazták meg elméletüket.

A tudósok arra az elméletre utalnak vissza, miszerint az univerzum egy sötét energia hatására tágul, a távoli szupernóvák ennek hatására gyorsulnak és távolodnak, noha a gravitáció törvénye szerint az égitesteknek és mindennek a világűrben vonzania kellene egymást. A sötét energia mibenlétét mindmáig nem sikerült leleplezni, de a spanyol tudóscsoport ezt félretéve új magyarázat keresésébe fogott. Szerintük a távoli szupernóvák látszólagos gyorsulását az idő lassulása okozza. A kulcsszó a látszólagos. Mivel mi a távoli szupernóvák több millió évvel ezelőtti állapotát látjuk a Földről, az idő pedig egyre lassul, azok mindössze gyorsabbnak tűnhetnek a számunkra.

Bár érdekes lenne az idő lassulását tetten érni, sajnos a folyamat az ember számára nem érzékelhető. Ha azonban a spanyolok feltételezése helytálló, több milliárd év múlva az idő addig-addig lassul, míg egyszer csak megáll, és semmi nem fog többé megmozdulni a világegyetemben. A mindenség ebben a pillanatban egy örök csendéletté dermedne.

(Forrás: femina.hu)