Jump to content

Minden idők legnézettebb napfogyatkozása jön

2017. 02. 18. 19:15

Teljes napfogyatkozás lesz az USA-ban 2017 augusztusában, ami könnyen a legnézettebb ilyen esemény lehet a történelem során, ugyanis 12 millió ember él abban a keskeny sávban, ahol látható lesz a teljes napfogyatkozás - írja a BBC.

A napfogyatkozás olyan csillagászati jelenség, amelynek során a Hold a megfigyelő számára részben vagy egészen eltakarja a Napot.

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. De nem minden újholdkor, hanem csak akkor, ha a Föld körüli pálya leszálló, vagy felszálló csomópontjában van éppen újholdkor a Hold.

A Hold átmérője 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van, ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot.

Augusztus 21-én Oregon államtól kezdve egészen Dél-Karolináig végig lehet majd látni a teljes napfogyatkozást. Folyamatosan haladva a kijelölt keskeny sávban összesen 90 percig lehet majd látni a jelenséget, a Nemzeti Obszervatórium pedig ezt a Citizen Continental-America Telescopic Eclipse (CATE) projekt keretében meg is szeretné örökíteni. Ezért 59 teleszkópot és digitális kamerát juttatnak el a sávban fekvő egyetemeknek, iskoláknak és csillagászati kluboknak.

A napfogyatkozást először Newport közelében lehet majd megfigyelni 10:16-kor helyi idő szerint, legvégül pedig a dél-karolinai Charlstonhoz közel 14:49-kor. A leghosszabb ideig pedig Carbondale városban, Illinois államban lehet csodálni, várhatóan 2 perc és 40,2 másodpercig.

Legutóbb 1991-ben Hawaiiról volt látható teljes napfogyatkozás, így 1979 óta ez az első, melyet az USA lakói a kontinensről élvezhetnek. Azért is különleges az idei napfogyatkozás, mert 1918 óta most először újra az ország nyugati partjától a keletiig teljes szélességében átvonul az ország felett. Összesen 14 államból lehet majd a totalitást megfigyelni: South Carolina, North Carolina, Georogia, Tennessee, Kentucky, Missouri, Illinois, Kansas, Nebraska, Wymoning, Idaho, Oregon, Iowa és Montana államokon húzódik keresztül a teljes napfogyatkozás 118 km széles sávja.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu; bbc.com; kép: FreeDigitalPhotos.net; bbc.com)