Jump to content

Kígyótartó, a 13. csillagjegy

2016. 09. 18. 19:39

A Kígyótartó csillagkép egy kígyóval körbefont férfit formáz. A görögök Aszklépiosszal azonosítják. Ez a csillagkép a 13. állatövi csillagkép, amely a Skorpió és a Nyilas csillagkép közé ékelődik be.

Az alapján, hogy a Nap éppen hol járt a születésünk pillanatában, az ismert 12 csillagjegy valamelyikébe tartozunk. A Nap látszólagos Föld körüli útját i. e. 500-ban osztották fel tizenkét egyenlő szeletre. Ezek a zodiákus jelei, a Kostól a Halakig.

A Kígyótartó csillagkép bár nem állatövi, mégis az ekliptikának háromszor akkora íve szeli át, mint a vele szomszédos állatövi Skorpiót. Nagy területű csillagkép, az égi egyenlítő két oldalán helyezkedik el: 2/3 része a déli félgömbön. Nevéhez hűen a Kígyó csillagképet két részre osztja, mintha tartaná.

A csillagkép egy kígyóval körbefont férfit formáz. A görögök Aszklépiosszal azonosítják. Ez a csillagkép a 13. állatövi csillagkép, ami a többi 12-vel ellentétben valóságos személyről kapta a nevét. Bár a Nap minden decemberben áthalad a csillagképen, mégsem része az állatövnek a legtöbb horoszkóp szerint. Az Ophiucus a Skorpió és a Nyilas csillagkép közé ékelődik be, vagyis november 30. és december 17. között uralkodik az égen.

A kígyó a beavatást, a gyógyítást jelképezi. Beavató csillagkép, mert a Tejútra, „az istenek útjára” vezet fel. Mivel a csillagképben a kígyó feje a tudás felé (Északi Korona) tart, farka pedig a kézben tartott nemző erőt jelképezi, a Kígyótartók a tudást és az ösztönerőt egyszerre tudják kézben tartani, ami képessé teszi őket magasabb minőségek megismerésére, a „beavatásra”. A Kígyótartók nagy empátiával rendelkeznek, fogékonyabbak a testi-lelki gyógyító munkára. Ez az egyetlen csillagkép, amely valós személyt jelöl: Imhotepet, az orvost és főpapot, akit az egyiptomi kultúrában úgy tiszteltek, mint aki a gyógyítás bölcsességét hozta az embereknek. Mitológiai megfelelője Aszklépiosz, a gyógyító, aki még a holtakat is fel tudta támasztani.

(Forrás: 12csillagjegy.hu; wikipedia.hu / Kép forrása: google)