Jump to content

Ki vagyok? Honnan jöttem? Hová tartok?

2016. 07. 09. 11:23

 

Nem, ez neked sincs még meg. Pingálhatjuk az önmagunkról alkotott képet különböző okkult tudományok, elcsépelt imádságok jelentéktelen vagy veszélyesebb árnyalataival, de a tény az, hogy életünk hajójának kormányát nem tartjuk biztos kézzel ama hajnali vezető csillagot követve így sem.

Próbálkozunk, hibázunk, kesergünk, majd “aha” élményeink varázslataitól bájoltan hisszük az aktuális igazságot, amely addig tart, amíg be nem bizonyosodik, hogy ez a felismerés sem védett meg a nekünk kijáró tapasztalástól.

Dante Isteni színjátékában a Pokol kapuján ez a felirat áll:

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel

"Én rajtam jutsz a kínnal telt hazába, én rajtam át oda, hol nincs vigasság,
rajtam a kárhozott nép városába. Nagy Alkotóm vezette az igazság;
Isten Hatalma emelt égi kénnyel, az ős Szeretet és a fő Okosság.
Én nem vagyok egykorú semmi lénnyel, csupán örökkel; s én örökkön állok.
Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel"

A bukásunk oka, hogy eme felirat láttán megtorpanunk. Lényünk legbensőbb szentélyéből érkező halk suttogást elnyomjuk. Beatrice - ébredező lelkünk hangja - hiába szólít, unszol minket újra meg újra, visszafordulunk a húsos fazekakhoz.

Az első finom falatokkal eltelve azonban újra megérint minket egy megmagyarázhatatlan érzés… ”Nem ez az, nem ezt keresem.”, és felmerül a kérdés: “Mit keresek itt?”

Nem véletlen, hogy ugyanazon kérdések fogalmazódnak meg minden kereső emberben, kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül, éljen ő akárhol a Földön.

Ki vagyok? Honnan jöttem? Hová tartok?

Válaszokat keresünk, nyugtalanul. A misztikus típus vallásos irányba, az okkult az ezoterikus tudományok irányába indul. Attól függően, hogy a szív vagy a tudat lett érzékeny a magasabb erők hívó hatásaira. Megnyugodhatunk az aktuális féligazságok hintaszékében, békésen bóbiskolva a megérkezettség érzésével és a biztonság takarói alatt, de az ébredés mindig kínos élmény.

A hinta évezredek óta tart… Életek megszámlálhatatlan sora van mögöttünk.
Amikor eljön az ébredezés ideje, akkor már bizonyos, hogy túl vagyunk sok mindenen.

Forrás, kép forrása: harmonet.hu